Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 1 mars

MSB vill ha nationell brandhelikopterstyrka

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vill skapa en nationell resurs med privata brandhelikoptrar för att öka beredskapen om Sverige åter skulle drabbas av skogsbränder likt de som härjade i somras.

 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vill skapa en nationell resurs med privata brandhelikoptrar.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vill skapa en nationell resurs med privata brandhelikoptrar. FOTO: TT

Enligt helikopterbranschen blir det svårt att hitta företag som klarar av kraven i upphandlingen, rapporterar SVT Nyheter.

Bland annat handlar det om krav på antal helikoptrar och piloternas erfarenhet.

Upphandlingstid försvårar

Branschorganisationen Svenska flygbranschen säger att medlemsföretagen borde gå ihop eftersom de var för sig är för små för att kunna uppfylla kraven, men att MSBs korta upphandlingstid försvårar det.

Förlänger tiden

MSB har nu förlängt upphandlingstiden med en vecka och MSBs generaldirektör Dan Eliasson är övertygad om att man kommer att lyckas med att skapa en nationell resurs för brandhelikoptrar.

– Jag är helt övertygad om att vi kommer ha en nationell resurs som kan vara otroligt viktig om vi får en lika besvärlig sommar som vi haft, säger Dan Eliasson.

LÄS MER: ”Snabb reaktion nyckeln till lyckat släckningsarbete”

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen