Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 28 maj 2018

MSB varnar för extrema brandrisker

Flera skogsbränder har rasat i helgen och nu tvingas skogsbolag dra ned produktionen. Samtidigt varnar MSB för extrema brandrisker.

FOTO: Istock

MSB gick i förra veckan ut med ett så kallat myndighetsmeddelande. Det är i normalfallet länsstyrelser och kommuner som utfärdar eldningsförbund, men MSB vill genom sin varning förstärka vikten av brandriskerna i skog och mark.

– Det är första gången vi gör det i samband med risk för bränder. Vi går ut med det här för att förstärka det många kommuner och länsstyrelser gör nu: utfärdar eldningsförbud, säger Jan Wisén, avdelningschef på MSB, till SVT Nyheter Inrikes.

MSB varnar även för hantering av skogsmaskiner, motorsågar eller röjsågar som kan orsaka gnistor.

Enligt SMHI är det nu risk för skogsbränder i 29 distrikt. Bristen på regn samt högsommarvärme gör att skogsarbeten måste stoppas som en följd av brandfara.

Minskar produktionen

Flera av de stora skogsbolen har tvingats dra ned på produktionen för att anpassa sig till den höga brandrisken.

– Det som påverkas mest är ju markberedningen. Det mesta av våra markberedningsresurser står still just nu, säger Gunnar Björkholm, produktionschef på Mellanskog, skogsägarföreningen som organiserar drygt 26 000 skogsägare från Sörmland till Hälsingland, till TT.

Även Stora Enso har tvingats begränsa produktionen i 10 av 13 avverkningsområden som en följd av brandrisk. Marberedningsarbetet har upphört helt, som en följd av den höga brandrisken.

Flera skogsbränder

Flera skogsbränder har rasat i landet. Ala såverk drabbades under fredagkvälen av en brand i en spån-/fliselvator i sågverket, där det fanns risk för spridning. Även mindre flishögar brann. Räddningstjänsten Söderhamn uppgav dock att branden kunde släckas.

Skogsbränder har även bland annat rasat i Koppom, samt i Kvarnskoger i Hallstahammar, samt i Bro. Utöver det har grundvattennivåerna sjunkit på många håll, även om nivån i de stora magasinen, som distribuerar vatten till de stora näten, fortfarande är på normal nivå, skriver DN..

LÄS OCKSÅ: Ale-branden bekämpas av militären

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen