Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 juli 2018

MSB varnar för extrema brandrisker

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap varnar för extrem brandrisk i halva Sverige.

FOTO: Istock

Området där det råder extrem brandrisk täcker mer än halva Sverige, vilket är det största sedan 2008. Myndighetsmeddelandet gick ut vid 14-tiden på torsdagen och är det tredje i sitt slag. ”Läget är extremt allvarligt och kan påverka människors liv och hälsa”, skriver de i meddelandet på krisinformation.se.

– Vi gör det här eftersom vi ser att läget fortsätter att vara extremt. Riskerna varierar geografiskt över landet och det handlar om ett utdraget förlopp över lång tid. Alla har ett ansvar att göra vad de kan för att undvika bränder i skog och mark. Allvarliga bränder kan ge stora konsekvenser som kan påverka människors liv och hälsa, skriver Anna Nyman, operativ chef, på MSB:s hemsida.

Extrem brandrisk

Brandrisken i skog och mark är därmed mycket hög. Eldningsförbud råder från Skåne och upp till Skåne södra delar. Brandrisken har varit extremt hög i några delar av landet sedan slutet av maj, men under ett mindre område än nu.

Kräver sunt förnuft

All verksamhet, från grillning till skogsarbete bör ske med beaktande av den höga brandrisken och undvikas helt där det inte är tillåtet. Myndigheten uppmanar till försiktighet och sunt förnuft, där alla ha ett ansvar att känna till vad som gäller. På SMHI:s hemsida finns en brandriskprognos som pekar på mycket hög antändningsrisk den kommande tiden. SMHI spår fortsatt torrt och varmt väder och endast i norr och i delar av de mellersta delarna av Sverige kan sporadiska regnskurar komma de närmaste dagarna.

LÄS OCKSÅ: Åtta misstänkta mordbränder i Dalarnas skogar

Relaterade artiklar

Till toppen