Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 25 april 2019

MSB: Skogsmaskiner kan ha orsakat bränderna

Bränderna som rasar i södra Sverige tvingar allt fler att lämna sina hem.

Samtidigt finns misstankar om att det kan vara skogsmaskiner som orsakat bränderna.

– Alla är orsakade av mänsklig aktivitet, säger Jakob Wernerman vid MSB.

 En helikopter vattenbombar skogen bakom den nerbrunna hästgården vid Tulatorp utanför skånska Hästveda på onsdagen.
En helikopter vattenbombar skogen bakom den nerbrunna hästgården vid Tulatorp utanför skånska Hästveda på onsdagen. FOTO: Johan Nilsson/TT

Ett 50-tal gräsbränder och 10–15 skogsbränder har blossat upp varje dag den senaste veckan, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Jakob Wernerman vid MSB säger att man inte vet exakt vad som har orsakat många av bränderna.

– Men alla är orsakade av mänsklig aktivitet. Det kan vara skogsmaskiner eller folk som grillat korv. Det är i alla fall inga blixtnedslag eller liknande.

Evakuering förbereds

Branden i Tjällmo, som först bröt ut i måndags, blossade upp igen under onsdagen när eldhärden lyckades bryta sig igenom begränsningslinjerna.

Nu jobbar räddningstjänst tillsammans med kommunen och polis för att förflytta de som bor i vindriktningen.

– Vi förbereder evakuering tillsammans med Motala kommun. Ett tidigare äldreboende i Tjällmo kommer att ta emot dem. Det är fortfarande oklart hur många det handlar om, men en oerhört grov uppskattning är ett hundratal, säger Sylvia Rydström, kommunikationschef hos Räddningstjänsten Östra Götaland.

”Mentalt förberedda”

En brand norr om Gnosjö i Jönköpings län upptäcktes tidigare i veckan av privatpersoner som såg en rökpelare i skogen. Polisen uppmanade under onsdagskvällen boende att vara mentalt förberedda på att eventuellt snabbt hitta tillfälligt boende. Flera helikoptrar har vattenbombat, bland annat med förstärkning från Försvarsmakten.

Släckningen av branden, som omfattar uppemot 150 hektar, väntas fortsätta under kommande dygn.

– Branden är ännu inte under kontroll. Vi jobbar på för fullt med att ringa in och begränsa branden, säger inre befäl Henrik Dovrén på onsdagskvällen.

EU informerade

Utöver Tjällmo och Gnosjö har MSB bland annat även fokuserat på bränder i Hästveda, Gislaved, Norrköping, Ronneby och Landvetter utanför Göteborg. EU har informerats om läget, men myndigheten ser i dagsläget inget behov av att söka hjälp från andra länder.

LÄS MER: Lantbrukare hejdade brandens framfart med gödseltunnorLÄS MER: Allvarligt läge men beredskapen har stärkts

Relaterade artiklar

Till toppen