Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 9 July

MSB ryckte ut till skogsbrand i Sollefteå

En stor skogbrand har rasat vid Helgum i Sollefteå. Räddningstjänsten har fått förstärkning av MSB för att bekämpa branden.

 Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: Mostphotos

Branden bröt ut under lördagen och var under stora delen av söndagen utom kontroll. På grund av brist på personal och annat, har räddningstjänsten begärt in stöd från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Vi har brist på material, alltså slang och pumpar och sånt, säger Mikael Lundberg, inre befäl räddningstjänsten Höga Kusten Ådalen, till SVT Nyheter Västernorrland.

Kördes upp under söndagen

Extraresurserna som finns i Sundsvall, kördes under söndagen upp av räddningstjänsten i Medelpad till området där branden härjade. Bristen på bemaning beror bland annat på att många är på semester.

Under söndagskvällen var branden under tillfällig kontroll, efter mer än ett dygns släckningsarbete. Branden har haft en spridning på 1,5 kilometer gånger 500 meter och räddningsarbetet har försvårats av blåst och vindbyar.

– Nu börjar det bli lite lugnare, det brinner lite mindre på grund av ökad luftfuktighet, men vi trappar inte ned. Under natten hoppas vi komma runt hela branden med slangsystem, säger räddningsledare Mikael Lundberg vid räddningstjänsten Höga kusten-Ådalen till TT.

Bekämpades under natten

Tre helikoptrar har bekämpat branden, men kvällstid har antalet minskat till två, som har varit igång under natten. Prognos finns om regnskurar, vilket kan minska risken för att branden återigen börjar sprida sig.

LÄS OCKSÅ: Brandflyget i Blekinge har fullt upp

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen