Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 9 augusti 2018

MSB flyttar brandutrustning till södra Sverige

MSB väljer nu att flytta brandmaterial från norra Sverige på grund av den höga brandrisken.

 Nu flyttar stora delar av MSB:s utrustning söderut, däribland mängder av brandslangar.
Nu flyttar stora delar av MSB:s utrustning söderut, däribland mängder av brandslangar. FOTO: IBL

Delar av den materiel som har använts för att bekämpa skogsbränder i norr flyttar nu söderut. Detta eftersom brandrisken nu har ökat kraftigt i södra Sverige. Under onsdagen skickades två långtradare med materiel som har använts för att bekämpa skogsbranden i Färila till Kristinehamn, där MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har sitt nationella förråd.

Ska ses över

Nu ska utrustningen ses över, samt till vissa delar ersättas och förberedas för nya insatser.

– Vi har 15 depåer med förstärkningsresurser runt om i landet. Alla har varit använda. Dessutom har vi återställt sju depåer som åter skickats ut till bränder, säger Robert Hjalmarsson, MSB Kristinehamn, i en skriftlig kommentar.

Fem av depåerna med förstärkningsresurser är intakta och redo att börja användas direkt, varav två ligger i Kristinehamn och tre i södra Sverige. På vissa ställen finns depåer som delvis är intakta. Och fyra depåer med utrustning skickas till Kristinehamn för att återställas.

Brandslangar tvättas

Brandslangar är det som till största delen måste ersättas, eftersom dessa förstörs eller brinner upp. Slangar som kommer tillbaka måste tvättas och testas för att se om de håller för nya insatser.

– Normalt ska räddningstjänsten göra det, men de hinner inte nu. Vi har i Kristinehamn just nu sju mil slang för att ersätta den som är förbrukad. Och vår leverantör av brandslang har avbrutit semestern och kör med full tillverkning eftersom det är brist på brandslang, säger Robert Hjalmarsson.

2,3 mil slang

Skogsbranddepåerna innehåller bland annat 2,3 mil slang, samt motorsprutor, terrängfordon, motorsågar, grenrör, stålrör och andra tillbehör.

– Depåerna är en smidig lösning. Räddningstjänsterna tycker det är ett bra system och är medvetna om resursen. Men det är också viktigt att de kommer tillbaka snabbt för att åter kunna bli en del av beredskapen, säger Martin Sjöholm , som är projektledare på MSB:s operativa avdelning.

LÄS OCKSÅ: Inga besked om samordning av eftersläckning i Ljusdal

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen