Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 28 juli 2019

Mottogs med öppna armar av skogsbranschen

Hennes könsbyte mottogs väl och nu vill Andrea Bjerhag, verksamhetsutvecklare på Södra, hjälpa andra att våga ”komma ut”. Enligt henne har framtidens skogsindustri inte råd att förlora kompetent personal.

 Andrea Bjerhag arbetar som verksamhetsutvecklare på Södra.
Andrea Bjerhag arbetar som verksamhetsutvecklare på Södra. FOTO: Tindra Englund

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är att det är så utmanande och att det förändras hela tiden, det tycker jag är både kul och utmanande. Dessutom gillar jag att hjälpa folk till den grad att jag kanske ibland hjälper dem för mycket.

Hur var det att ”komma ut” som kvinna?

– Det som triggade mig var en barndomsvän som hade jobbat hårt hela livet och som såg fram mot pensionen, men så fick han en hjärntumör vid 60 och avled. Då tänkte jag att nu får det vara nog med att gömma sig. Samma dag som julfesten 2015 skulle gå av stapeln hade jag utvecklingssamtal med min chef Örjan Vorrei. Vår grupp skulle samlas hemma hos honom på förfest. Jag satt på nålar och väntade på lämpligt tillfälle att fråga om det var ok att jag kom som tjej, han sa ja och fortsatte med utvecklingssamtalet som inget särskilt hänt.

Vilka reaktioner fick du av dina kollegor?

– På förfesten hos Örjan trodde alla bara att jag skojade och någon nöp mig i rumpan och trodde jag skämtade. Men när jag förklarade att jag menade allvar så bad de om ursäkt.

– På julfesten sedan blev jag stoppad, då man inte kände igen mig och trodde jag skulle snylta som objuden gäst. När man såg vem jag var kom jag in. Det var många som gratulerade mig och sa att jag var modig. Dagen efter på jobbet hade jag kö utanför mitt rum med alla som ville ge mig stöd och säga grattis.

Har du stött på några problem som transkvinna inom skogsbranschen?

– Det enda som varit motigt är att det har varit lite krångligt med omklädningsrummen. Men som tur var bor jag nära och kan byta om hemma. På min arbetsplats så brukar killar säga att de tycker att jag är modig och tjejerna säger att jag är mindre ”grå” nuförtiden. 

Fakta: Transpersoner

· ”Transperson” är ett paraplybegrepp som samlar en mängd identiteter, grupper och personer som på olika sätt identifierar sig med begreppet trans. 

· En transkvinna är en kvinna som fick det juridiska könet ”man” när hon föddes.

· Trans har ingenting med ens sexualitet att göra, utan det handlar om könsidentitet. 

Källa: transformering.se

Det finns ju en bild av skogsindustrin som ganska macho, är det en bild som du håller med om?

– Nej det gör jag inte. På jobbet har jag framförallt mötts av att folk tycker att jag är cool. På min arbetsplats sker det just nu en tydlig generationsväxling och de som anställs är framförallt unga nyutbildade tjejer.

Har du stött på andra transpersoner inom skogsindustrin?

– Jag fick en gång ett telefonsamtal från en medlem som också var transkvinna men rent statistiskt borde det finnas fler på Södra. Därför tycker jag att det är viktigt att vara en ambassadör som kan hjälpa fler att våga ”komma ut”. För det är så himla skönt att slippa gå omkring och gömma sig.

Vad är det bästa med att vara kvinna?

– Den största vinsten är att känna den goa känslan att jag får vara den jag är. Varje gång folk säger rätt pronomen (hon, henne) får jag en värmande känsla i kroppen. Underbart också är att bli accepterad som den man är. Särskilt när den acceptansen kommer från de allra närmaste, då är det superhärligt!

Finns det något som du saknar med livet som man?

– Nej, egentligen inte och jag önskar verkligen att fler fick känna på den härliga känslan av att vara den man vill vara. Om man går och funderar på om man ska våga komma ut så får man gärna höra av sig till mig för den som säger att du inte är normal har fel. Ingen är normal, variationer är det som är det normala hos oss människor. 

Vad tycker du om Pride?

– Jag tycker att det är roligt att ha roligt och dessutom är Pride viktigt för mig därför är jag glad att Södra också går med i flera Pridetåg. Dessutom tror jag att det är viktigt om man vill kunna rekrytera kompetent folk i framtiden. Då måste alla behandlas lika så vi inte råkar utesluta massor av kompetenta människor.

Du går ju snart i pension, vad ska du göra sedan?

– Jag kommer fortsätta med det jag gör idag inom kyrkan och byalaget samt ägna mig åt mina intressen cykling, skärmflygning och bandy. Dessutom vill jag spendera mer tid med barn och barnbarn.

Faktaruta: Andrea Bjerhag

Yrke: Verksamhetsutvecklare på Södra 

Ålder: 64

Bor i: Växjö

Fritidsintressen: Kyrka, byalag, cykling, skärmflyg och bandy

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen