Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 28 augusti 2013

Möjligt att tjäna extra pengar på skogens svampar

Utan svamp ingen skog. Träd och svamp lever i symbios och hjälper varandra. Men svamparna kan också ha ett värde i sig, som extrainkomst.

Kantarell och svart trumpetsvamp hör till de vanligaste kommersiella matsvamparna. Till i år har Wermlands Skogsförråd utökat inköpslistan med 25 nya arter.
Bild 1/4Kantarell och svart trumpetsvamp hör till de vanligaste kommersiella matsvamparna. Till i år har Wermlands Skogsförråd utökat inköpslistan med 25 nya arter. FOTO: Niclas Bergius
Ola Hultman på Wermlands Skogsförråd har stora expansionsplaner, och säger att svensk svamp är eftertraktad på kontinenten. Men för att få bra betalt gäller det att hålla hög kvalitet och ha kontroll på hela kedjan.
Bild 2/4Ola Hultman på Wermlands Skogsförråd har stora expansionsplaner, och säger att svensk svamp är eftertraktad på kontinenten. Men för att få bra betalt gäller det att hålla hög kvalitet och ha kontroll på hela kedjan. FOTO: Wermlands Skogsförråd
Köper. Det är bråda tider för Ola Hultman (till höger) på Wermlands Skogsförråd, och inköpen pågår för fullt från de 3 400 registrerade plockarna.
Bild 3/4Köper. Det är bråda tider för Ola Hultman (till höger) på Wermlands Skogsförråd, och inköpen pågår för fullt från de 3 400 registrerade plockarna. FOTO: Wermlands Skogsförråd
Bild 4/4 FOTO: Ulf Aronsson

Svamp är en nödvändig del av skogens ekosystem. Svamparna och träden är förenade via rötterna i en symbios där svampen hjälper trädet med upptag av vatten och näring. I utbyte får svampen energi i form av kolhydrater från trädets fotosyntes. Utan svamp blir det ingen tillväxt i skogen, men svampen har fler värden än så.

– Vi köper in 150 – 200 ton svamp per år, säger Ola Hultman på Wermlands Skogsförråd, och jag tror att vi är störst i landet vad gäller svensk svamp.

Företaget har inga anställda plockare, leverantörerna är 3 400 registrerade privatpersoner.

– Framför allt för att vi inte vill bli förknippade med arbetskraftsimport och slavhandel, som hänt inom en del andra näringar, säger Ola Hultman.

Plockarna erbjuds utbildningar och målet är en certifierad och spårningsbar kedja från slutkund ända till plockaren.

Oavsett vilka som plockar så finns det mycket att dela på och det mesta ruttnar bort. Enligt en av de få svenska studier på området produceras cirka 1 miljard kilo matsvampar per år i Sverige. Av det tror man att cirka 2-4 procent tas till vara, Ola Hultman uppskattar den totala skörden till kanske 1 500 000 kilo per år.

De vanligaste kommersiella svampsorterna är kantareller, Karl-Johan och trumpetsvampar. För dem får plockarna mellan 80 och 130 kronor per kilo, beroende på tillgång. Enligt Ola Hultman finns det plockare som får ihop 50 000 kronor på bara några veckor, och från och med i år får de möjlighet att bredda underlaget:

– Efter att i 18 år bara har köpt in sju olika sorter har vi i år ökat med 25 nya arter. Det är till exempel kremlor, mandelriska och stolt fjällskivling, arter som det inte finns någon kommersiell aktör som hanterar, men som jag är övertygad att vi kan bygga en marknad för.

För till exempel kremlorna ligger priset på 150 kronor per kilo, sen tillkommer en bonus på mellan 20 – 30 kronor per kilo beroende på svampens skick.

– De här nya arterna innebär också ett försprång för skogsägarna, eftersom de oftast kan sina marker och vet var de ska leta, säger Ola Hultman.

Läs mer om hur mycket pengar man kan tjäna på svampar i Skogsland nummer 35.

Fakta: Svampar

  • Haneringen av svampen är mycket viktig för ett bra pris. Undvik värme, vatten, tryck och hantering så mycket det går. Förvara svampen svalt och sälj den så fort som möjligt.
  • Skogsskötseln påverkar svamptillgången. Matsvamparna klarar gallring och blädning, men försvinner i samband med slutavverkning. Sen tar det 20-30 år innan de kommer tillbaka.
  • Inkomster från svampplockning är skattefritt upp till 12 500 kronor per person och år. För en familj på fyra personer kan det alltså innebära ett skattefritt tillskott på 50 000 kronor per år.
  • Svamp innehåller cirka 92 procent vatten, men också D-vitamin. 100 gram kantareller ger till exempel mer än dubbelt så mycket D-vitamin som motsvarande mängd lax.

Relaterade artiklar

Till toppen