Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 5 november 2009

Moderat vill se över lagen

Harald Holmbergs kamp för att få sköta skogen med plockhuggning kan leda till en översyn av skogsvårdslagen. Det säger Bengt-Anders Johansson, moderaternas skogstalesman.

Bengt-Anders Johansson (m). Foto: Klas Sjöland
Bengt-Anders Johansson (m). Foto: Klas Sjöland

Han är själv beredd att driva frågan om en översyn av lagen om Regeringsrätten kommer fram till samma resultat som länsrätten och kammarrätten gjort.
– Först och främst är jag intresserad av Regeringsrättens tolkning. Om även den finner att lagen kräver att Harald Holmberg mot sin vilja ska kalavverka så bör lagens ses över, säger riksdagsledamot Bengt-Anders Johansson.
Tillsamman med kollegan Ulf Grape besökte han Harald Holmberg och hans skog i Norrbäck väster om Lycksele förra veckan.
– Jag har uppmanats från flera håll att åka dit och det var givande att höra honom berätta om hur han och fyra generationer före honom bedrivit skogsbruk. Skogen är svårföryngrad och jag har förståelse för att han vill gå försiktigt fram och är rädd om sin mark.
Bengt-Anders Johansson är själv skogsägare men anser sig inte kunna bedöma plockavverkning som metod, men menar att det är viktigt att ha respekt för äganderätten.
– Harald Holmberg är sannerligen inte någon kvartalskapitalist. Om han är övertygad om att metoden bäst gagnar fastigheten så måste vi ha stor respekt för det, även om den riskerar att ge mindre avkastning. Han har dessutom testat Skogsstyrelsens metod och det ser inte bra ut, säger Bengt-Anders Johansson, som menar att man vid en översyn även kan granska kritiken mot att dagens lag gynnar skogsindustrin ensidigt.

Relaterade artiklar

Till toppen