Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 24 juli 2017

Misstänkta orkidétjuvar anhållna

Polisen misstänker att det par som greps efter att ha grävt upp orkidéer i Stekenjokk ingår i en större liga. Nu har paret anhållits.

 Jungfru Marie nycklar är fridlysta, liksom alla orkidéer i Sverige.
Jungfru Marie nycklar är fridlysta, liksom alla orkidéer i Sverige. FOTO: Mostphotos

De två personer, en man och en kvinna, som greps för knappt två veckor sedan, misstänkta för förberedelse till grovt jaktbrott i Stekenjokk, anhölls under söndagen i Västerbotten. De är misstänkta på sannolika skäl för att ha gjort sig skyldiga till förberedelse till grovt jaktbrott, alternativt förberedelse till artskyddsbrott.

Land Skogsbruk har tidigare skrivit om händelsen.

Grävt upp flera växter

Personerna har delvis erkänt brott.

– De vidgår att man grävt upp växter, både skyddade och icke skyddade arter i en typisk fjällflora, men inte något annat. De hävdar att man inte var medveten om att det var fridlysta arter. Det är tre olika sorters orkidéer det rör sig om, säger Lars Magnusson, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö till SVT Västerbotten.

Enligt Dagens nyheter är det ängsnycklar, Jungfru Marie nycklar och brudsporre. Förutom orkidéerna hade paret grävt upp flera andra växter, bland annat slåtterblomma, kattfot och björnbrodd.

Kan ge stora pengar

Polisens Nationellt Operativ Avdelning, NOA, tog över utredningen tror att det kan röra sig om internationell organiserad brottslighet. På NOA tror man att utredningen kan komma att svälla, men är i övrigt förtegen om utredningen.

– De senaste åren ser vi ett stort intresse från kriminella nätverk och kriminella konstellationer där man intresserat sig för svensk flora och fauna. Därför samarbetar vi med naturbevakarna som rör sig mycket i skog och mark, säger Filippo Bassini, polisiär insatsledare på NOA, till SVT.

Enligt honom kan ett fågelägg av någon av de artskyddade fåglarna ge upp till en miljon kronor.

Läs mer: Par grävde upp blommor – häktas för grovt artskyddsbrott

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen