Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 september 2018

Misstänkt förbjuden åtel för björnar

Av de 28 björnar länsstyrelsen i Västerbotten har analyserat maginnehållet från efter årets björnjakt hade var femte spår från åtel. Flera misstänks vara illegala.

 Flera fall av misstänkt illegal åtel har hittats i Västerbotten.
Flera fall av misstänkt illegal åtel har hittats i Västerbotten. FOTO: Mostphotos

I Västerbotten har länsstyrelsen undersökt maginnehållet från de skjutna björnarna sedan jakten avslutats. Det visade sig att var femte björn av 28 hade rester av åtel i magsäcken, och flera fall misstänks vara illegala, skriver SVT Västerbotten.

Honung i magen

I analysen hittades majs, griskött, honung och slaktrester i björnarnas magsäckar.

– Det är förstås svårt att avgöra vilken eller vilka åtlar som björnen besökt, vart den eller de ligger och vem som är ansvarig. Det enda vi kan se är om det finns någon anmäld åtel i området och när det inte finns det så uppstår misstanke om illegal åtel, konstaterar Linda Backlund, rovdjursförvaltare vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Läs mer: Åtalas för björnåtel och åtelkamera

Fall för polisen

Så länge det är godkänt från myndigheterna är det i Västerbotten sedan 2010 tillåtet med åtlar, men flera åtlar finns där länsstyrelsen inte har godkänt.

– Det finns bland annat ett fall som blivit polissak i år här i Västerbotten. Om man vill anlägga en björnåtel ska detta anmälas till Länsstyrelsen. I de här fem fallen handlar det möjligen om tre illegala åtlar. Två av björnarna fälldes i områden där det fanns anmälda åtlar, säger Linda Backlund.

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen