Misstänkt anlagda bränder tär på räddningstjänst
Under helgen startades ytterligare sex misstänkt anlagda bränder i närheten av Fliseryd i Kalmar län. Enligt räddningschefen Ingemar Idh tär den svåra situationen inte bara på boende i området utan även på räddningstjänstens resurser.
I förra veckan rapporterade vi om hur det under våren startat ett 40-tal bränder utan naturlig brandorsak i trakten kring Fliseryd och Ruda i Kalmar län. Men under helgen har det brunnit ytterligare två gånger.
– Under fredagskvällen började det brinna på tre platser i närheten av Ruda gård och under söndagen brann det på tre andra platser närmare Fliseryd, säger Ingemar Idh, räddningschef i Mönsterås och Högsby kommun.
Polisen är inkopplad
Bränderna har rapporterats in av allmänheten som fått syn på rökpelare och under fredagen fick räddningstjänsten även hjälp av brandflyget för att lokalisera bränderna.
– Vi samarbetar nu med polisen och Skogsstyrelsen. Men eftersom de flesta av bränderna startats i rätt obebodda trakter så har polisen inte fått in så mycket tips, vilket gör det svårt att få fram spår, säger Ingemar Idh.
Enligt polisens presstalesperson Robert Loeffel finns ingen misstänkt i nuläget, men polisen får löpande in ny information och följer upp dessa tips på plats.
Flera bränder 2018
Ingemar Idh berättar att man redan under den torra sommaren 2018 hade ett antal oförklarliga händelser i trakten där 10-15 bränder startades och att räddningstjänsten då även hittade flera misslyckade antändningsförsök.
Men under 2019 har antalet larm eskalerat och totalt har räddningstjänsten fått in ett 30-tal larm, ofta har det dock rört sig om flera olika bränder per larm. Om även helgens bränder räknas in tror han därför att de nästan är upp i totalt 50 startade bränder i trakten bara under 2019.
Misstänksamheten hänger i luften
Stämningen bland de som bor i trakten är allt mer orolig och ansträngd och förutom oron för bränderna är invånarna även oroliga för att själva bli misstänkta.
– För några veckor sedan hade vi ett möte i Ruda hembygdsgård och medborgarna berättade att de är oroliga och bekymrade över att bli misstänkliggjorda när de är ute och till exempel plockar svamp, säger Ingemar Idh.
Tär hårt på personal
Ingemar Idh menar att händelsen även tär hårt på räddningstjänsten i trakten.
– Dels är det jätteslitigt för personalen. Men vi har inte heller hur mycket material som helst, mycket ligger utdraget i skog och mark, säger Ingemar Idh.
Förutom de misstänkt anlagda bränderna har man haft två skogs- och markbränder i trakten under sommaren som orsakades av ett åskoväder.
Kommentarer
Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.