Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 27 september 2019

Minskade markskador med rätt metod

Skogforsk har testat olika metoder för att minska markskadorna vid markberedning. Bäst resultat gav en slät rulle som återför material i plogfåran.

 Skogforsk har testat olika metoder för att reducera markberedningsfårans bredd och djup. Arkivbild.
Skogforsk har testat olika metoder för att reducera markberedningsfårans bredd och djup. Arkivbild. FOTO: Mi Edvinsson

I de flesta fall vid markberedning blir en mindre fåra kvar efter att man har plöjt upp jorden. Många ser därför att en bättre och mer fullständig återföring av material tillbaka i den uppgrävda fåran vore önskvärt. Detta är även viktigt för att motverka problem med erosion, eftersom fåran på lutande mark kan resultera i ett dike.

Testat olika metoder

Mot denna bakgrund har Skogforsk testat olika metoder för att minska både markberedningsfårans bredd och djup. Jämförande studier har klarlagt att odrivna och släta tallrikar som först skär upp en fåra och sedan körs över av bakre boggin fungerar bäst.

Vinge ger ett smalare dike

Tidigare tester har visat att för att få ett bra resultat måste tallriksvinkeln vara ganska stor i förhållande till körriktningen, vilket leder till ett bredare dike. Även lutningsvinkeln behöver vara stor för att hålla ner torvan så att den inte viker sig tillbaka före den har blivit överkörd av boogien på skotaren.

Extra stöd

För att minska tallriksvinkeln prövades en vinge som ett extra stöd som trycker ner torvan och håller samman det uppgrävda materialet i en smalare sträng mellan tallrik och boogie. I försöket blev fåran synbart smalare när vinge användes. Även den totala markskadan minskade, då rabatten blev smalare.

Slät rulle bäst

Bäst resultat fick man dock då en slät rulle testades. Undersökningen bygger på att två överfarter görs. Först trycks jorden ihop vid den ordinarie markberedningen, och plattas till ordentligt vid en andra överfart med rullen. Anledningen till att två överfarter gjordes var att det var ett testaggregat, men en produktionsmaskin skulle kunna göra jobbet på en överfart.

Fler studier behövs

Framöver behövs nya tester göras angående tallriksradie och tallriksvinkel, respektive lutningsvinkel. För detta krävs förmodligen ett större försök som omfattar flera marktyper.

Det behöver också göras en andra studie av vingen, då det verkar finnas mycket att vinna på att hålla materialet på plats före det trycks till av boogien.

LÄS MER: Skogforsk storsatsar på nya tekniksprångLadda ner rapporten här

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen