Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 januari 2010

Minskad produktion i skogsindustrin 2009

Produktionen i svensk skogsindustri minskade med mellan 7 och 9 procent under 2009 beroende på produktslag. Det framgår av statistik från branschorganisationen Skogsindustrierna.

Produktionen i sågverken föll med 9 procent. Den främsta bakomliggande orsaken är att efterfrågan på sågade trävaror i Europa föll med 20–25 procent. Samtidigt har sågverken, vilket Skogsland och lantbruk.com tidigare har rapporterat, tagit marknadsandelar i bland annat Storbritannien och i Nordafrika. De ökade marknadsandelarna beror främst på en svag svensk krona. Sammantaget ökade exporten något för de svenska sågverken under 2009 jämfört med 2008.
Produktionen av pappersmassa för avsalu sjönk med 9 procent. Samtidigt halverades lagernivån under perioden och på helårsbasis ökade exporten marginellt. Efterfrågan på massa ökade i Kina men föll på övriga marknader.
Även leveranserna av pappersprodukter till Kina ökade. På en i övrigt svag pappersmarknad innebar det att exportminskningen stannade på 5 procent. Papperskonsumtionen i Europa sjönk med 10 procent medan produktionen i svenska pappersbruk föll med 7 procent.

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen