Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 27 december 2018

Miljonkrav på Södra efter dödsolycka i varmvatten

I en arbetsplatsolycka på Södra Cell i Mönsterås 2017 föll en anställd ner i 60-gradigt vatten. Mannen omkom och nu krävs Södra på 1,5 miljoner kronor i företagsbot.

 Skogsbolaget Södra krävs på företagsbot i en stämningsansökan som lämnats in till Kalmar tingsrätt efter en dödsolycka i november 2017. Arkivbild.
Skogsbolaget Södra krävs på företagsbot i en stämningsansökan som lämnats in till Kalmar tingsrätt efter en dödsolycka i november 2017. Arkivbild. FOTO: TT

Södra erkänner gärningen och accepterar företagsboten, skriver åklagaren i en bilaga till stämningsansökan.

Åklagare Åse Schoultz anser att företaget gjort sig skyldigt till arbetsmiljöbrott eftersom mer hade kunnat göras för att förebygga olyckan, rapporterar Barometern.

Föll sju meter

Den anställde föll ner i ett sju meter djupt schakt då en viraduk i en torkmaskin skulle bytas. Åklagaren pekar på att olyckan med stor sannolikhet inte hade inträffat om ett fullgott och väl underhållet fallskydd hade funnits.

Ett skyddsgaller fanns sedan många år vid torkmaskinen. Det hade installerats efter en liknande dödsolycka på ett annat företag 2003, men skyddsgallret var tungt att manövrera och hade bara använts ett fåtal gånger.

I stämningsansökan rubriceras arbetsmiljöbrottet som vållande till annans död.

LÄS MER: Man avled efter arbetsplatsolycka

Relaterade artiklar

Till toppen