Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 27 februari

Miljoner till ökad miljökompetens i skogen

Nu är det dags att söka pengar för organisationer och företag som vill lära sig mer om miljöarbete i skogen. Skogsstyrelsen har nästan 24 miljoner kronor att dela ut.

 Skogsstyrelsen har upp emot 24 miljoner kronor att dela ut till utbildning inom miljökompetens i skogen.
Skogsstyrelsen har upp emot 24 miljoner kronor att dela ut till utbildning inom miljökompetens i skogen. FOTO: Mostphotos

Det finns nu närmare 24 miljoner kronor att ansöka om hos Skogsstyrelsen för de organisationer eller företag som vill öka kompetensen och lära sig mer om miljöarbete i skogen. Pengarna kan användas till kompetensutveckling och samarbeten i frågor som handlar exempelvis om klimatpåverkan, viltbetesskador och markskador.

– Ska vi öka produktionen i skogen och samtidigt blir bättre på miljöhänsyn, krävs mer kunskap men också samarbete för att få effekter. I det arbetet kan det här stödet fungera som en viktig ekonomisk injektion, säger Carina Berggren, stödansvarig på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Två områden

Stödpengarna ingår i EU:s landsbygdsprogram och är uppdelade på två olika områden. Inom stödet kompetensutveckling finns 7,5 miljoner att söka för att anordna kurser, studieresor eller workshops.

Ytterligare 4,2 miljoner finns att söka för att anordna informationsinsatser. Projekten måste handla om att motverka markskador inom skogsbruk, skogens påverkan på vatten, att förebygga effekter av klimatpåverkan, en viltstam i balans, skogsskötsel med hänsyn till miljö- och sociala värden samt kulturmiljön, ökad biologisk mångfald i skogen eller om minskad försurning.

 Hur man motverkar markskador inom skogsbruk är ett område där Skogsstyrelsen nu stöttar med bidrag för kompetensutveckling.
Hur man motverkar markskador inom skogsbruk är ett område där Skogsstyrelsen nu stöttar med bidrag för kompetensutveckling. FOTO: Gunnar Andersson

Ansökan

Inom det andra området som ska stödja samarbete inom miljö, finns 12 miljoner kronor att ansöka om. Minst två aktörer ska ingå i samarbetet som ska handla om vattenförvaltning, adaptiv skogsskötsel, planering och projektering av skogsbilvägar eller viltförvaltning.

Enligt Skogsstyrelsen ska kompetensutvecklingsstödet sökas senast den 15 maj och samarbetsstödet senast den 19 augusti 2019. Handläggningen av ansökningarna när det gäller samarbeten sker löpande så länge det finns pengar kvar.

– Därför är det smart att komma in med ansökan så fort som möjligt, säger Carina Berggren.

LÄS MER: Ny skogsmaskinförarutbildning för vuxna

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen