Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 maj 2018

Mer pengar mot CWD

Norges regering avsätter mer pengar för arbetet mot avmagringssjuka, CWD.

 Smittskyddet mot CWD i Norge får mer pengar
Smittskyddet mot CWD i Norge får mer pengar FOTO: Janos Jurka / Naturfotograferna /IBL Bildbyrå

Arbetet med smittskyddet mot avmagringssjuka, CWD, efter att all vildren fällts i Nordfjella i Norge ska få extra anslag, meddelar Norges regering rapporterat av Bondebladet.

Pengar till övervakning

I den nya budgeten har pengar även avsatts för att övvervaka sjukdomen i resten av landet.

Läs mer: CWD-kartläggning i Sverige startar 2018

– Det har nu gjorts ett omfattande arbete med att kartlägga utbredningen av CWD, och all vildren i Nordfjella är fälld. Om vi ska lyckas med etn trygg återetablering av frisk ren i området, måste vi försäkra oss om att vi har friska djur att rekrytera från, och att vi har den bästa möjliga kontroll på var smittoämnena finns, säger lantbruks- och livsmedelsministern Jon Georg Dale.

Hjortdjur testades

När CWD upptäcktes i Nordfjella var det första gången i Europa och en omfattande provtagning sattes i gång av norska hjortdjur, som älg, vildren, tamren, hjort och rådjur.

19 fall

I Nordfjellas zon 1 har över 2 100 renar fällts, och över 1 400 i statlig regi under vintern. Av dessa kunde man påvisa CWD i 19 fall. Nu ska området hållas fritt från vildren i fem år, och efter det är planen att etablera en frisk vildrenstam i området.

Läs mer: EU överväger importrestriktioner mot NorgeJägare åt upp CWD-smittad ren

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen