Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 30 november 2017

Mer jakt ska minska skador

Skyddsjakten på kron- och dovhjort ska utökas nästa år, för att minska skador på grödor och barrtäd.

 Skyddsjakten på dov- och kronhjort utökas efter årsskiftet.
Skyddsjakten på dov- och kronhjort utökas efter årsskiftet.

Med en utökad skyddsjakt på kron- och dovhjort ska skadorna på barrträd och grödor minska. Det hoppas regeringen som har fattat beslutet om regeländringen i jaktförordningen.

Eget initiativ

Ändringen innebär att det blir tillåtet med skyddsjakt på årskalvar som befinner sig på fält med oskördade grödor samt på skogsplanteringar. Skyddsjakten får också ske på eget initiativ, det vill säga utan att det behövs något tillstånd från länsstyrelsen, under tiden 1 juli till 15 april.

”Kommer att hjälpa”

– Jag vet att många jord- och skogsbrukare är väldigt frustrerade över de skador som kron- och dovhjortar orsakar och därför är den här regeländringen viktig. En utökad skyddsjakt på årskalvar kommer hjälpa jord- och skogsbrukarna utan att medföra alltför stor negativ påverkan på kron- och dovhjortstammarna, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Startar 1 januari

Två län är undantagna från den utökade skyddsjakten, Skåne län, som har en välfungerande förvaltning, samt Gotland, där det inte finns kronhjort. Regeländringen träder i kraft 1 januari 2018.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen