Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 13 februari

Mellanskog slog vinstrekord

I fjol nådde Mellanskog sitt bästa rörelseresultat någonsin, uppger föreningen i bokslutet för helåret 2018. Medlemmarna får nu dela på 38,9 miljoner kronor i efterlikvid och ränta på insatskapitalet.

 Fjolåret gav det bästa rörelseresultat någonsin för Mellanskog, uppger föreningen.
Fjolåret gav det bästa rörelseresultat någonsin för Mellanskog, uppger föreningen. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

– Det har varit ett intensivt och annorlunda år. Trots att vädrets makter varit emot oss har vi klarat att leverera ett fantastiskt bra resultat. Det beror på god konjunktur, men framförallt på driftiga skogsägare, duktiga medarbetare och engagerade förtroendevalda, säger vd Sture Karlsson, i en skriftlig kommentar.

Stark konjunktur

Rörelseresultatet uppgår till 50,1 miljoner kronor (40,4). Resultatförbättringen förklaras av en stark konjunktur i skogsindustrin, ökad intern effektivitet och effektivare logistik. Resultatet stärks av en utdelning från träindustrikoncernen Setra Group, där Mellanskog äger 49 procent, på 28,6 miljoner kronor.

”Bästa rörelseresultatet”

– Det finns miljoner goda skäl att vara medlem i Mellanskog. Under året har vi höjt priset på både timmer och massaved, samtidigt klarar vi av att göra det bästa rörelseresultatet någonsin. Det gör mig både stolt och glad att kunna lämna en efterlikvid på 32,9 miljoner till våra aktiva skogsägare plus ränta på insatskapitalet med 6 miljoner, säger ordförande Karin Perers.

Rensat för utdelningen från Setra och avsättningar för efterlikvid uppgår resultat efter skatt till 35,3 miljoner kronor (82,7). Omsättningen uppgår till 3 180 miljoner kronor (3 036).

Stabila leveranser

Leveransvolymen uppgick till 4,7 miljoner kubikmeter (m3fub), vilket var i nivå med den levererade volymen året innan. Finansnettot minskade till 20,9 miljoner kronor (+51,9), vilket förklaras av att utdelningen från Setra Group för 2017 var betydligt högre.

Investerat

Mellanskog uppger att kassaflöde under perioden uppgår till -48,5 miljoner kronor samtidigt som Mellanskog har investerat i finansiella placeringar motsvarande 196,9 miljoner kronor.

”Perioden visar samtidigt ett starkt kassaflöde från den löpande verksamheten samt positiv inlåning från medlemmar. Likviditeten inklusive kortfristiga placeringar var 1 140,4 miljoner kronor vid periodens slut, skriver Mellanskog”.

LÄS MER: Massapriset driver på i skogenLÄS MER: Mellanskog höjer priser på lövmassaved

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen