Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 30 juli 2018

Mellanskog hoppar av forskningsprojekt Grensevilt

Mellanskog hoppar av resursgruppen för det svensknorska samarbetet Grensevilt.

FOTO: Istock

Grensevilt är ett gränsöverskridande samarbetet mellan Sverige och Norge som ska leda till en mer gränsöverskridande, inkluderande och konfliktdämpande förvaltning av älg, varg och järv, i det så kallade Inre Skandinavien, som i Sverige består av Dalarna och Värmland. Mellanskog hoppar nu av projektet och riktar samtidigt kritik mot hur bestämmandet och val av medlemmar i resursgruppen.

– Totalt handlar det om brist i projektets vetenskapliga grund och research. Det som skulle leda fram till konfliktdämpning mellan olika intressen ser ut att få motsatt effekt, säger Christer Karphammar, länsviltsansvarig i Värmland för skogsägarföreningen Mellanskog, till Nwt.se, citerad av Jaktjournalen.

Riskerar öka konflikterna

Han anser att projektet saknar vetenskaplig grund och att det istället för att minska konflikterna riskera att öka dem. Totalt har EU bidragit med tolv miljoner kronor av 20 miljoner kronor i finansiering av projektet.

Håller inte med

Camilla Wikenros, vargforskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, är projektledare för den svenska sidan. Hon känner inte inte igen sig i kritiken:

– Karphammars kritik att projektet inte är vetenskapligt belagt för stå för honom själv. Vi tycker annorlunda, säger hon.

Gruppen har enligt henne varit noggrann när det gäller förarbetet.

LÄS OCKSÅ: De ska undersöka konflikterna mellan varg och jägare

Relaterade artiklar

Till toppen