Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 24 oktober 2018

Medel mot snytbagge förbjuds

Kemikalieinspektionen återkallar godkännandet för insekticiden Merit Forest, ett av tre giftiga preparat som skyddar mot snytbagge på barrplantor.

 Snytbaggar kan bli svårare att rå på framöver, när preparatet Merit Forest förbjuds i december.
Snytbaggar kan bli svårare att rå på framöver, när preparatet Merit Forest förbjuds i december. FOTO: Rolf Segerstedt

Skälet är att Merit Forest innehåller neonikotinoider, vars användning i vissa former numera är förbjudna att använda utanför växthus. Detta efter ett beslut av EU-kommissionen i maj 2018. Återkallandet innebär att Merit Forest inte får användas efter den 19 december 2018.

Två medel kvar

Kvar på marknaden finns fortfarande Forester med cypermetrin som verksam substans (än så länge godkänt till 2018-10-31) och Imprid Skog med acetamiprid som verksam substans (än så länge godkänt till 2019-02-28).

Krävs dispens

FSC-certifierade skogsägare måste dock ansöka om dispens för att få behandla plantor med kemikalier.

– Det har länge höjts röster för att kemikalierna ska avvecklas helt och hållet så det är en process som pågår. Det är bara en fråga om hur lång tid skogsbruket ska ges för att ställa om sig, säger SLU-professorn och snytbaggexperten Göran Nordlander till Land Skogsbruk.

LÄS MER: Nya regler om kemikalier i skogsbruketLÄS MER: Plantor från rätt familj stoppar baggenLÄS MER: ”Vaccin” mot snytbagge på gång

Relaterade artiklar

Till toppen