Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 19 april 2018

Markägaren efter lavskrikedomen: ”Man är luttrad”

Mark- och miljööverdomstolen har återförvisat lavskrikeärendet till mark- och miljödomstolen. Och den domen lär överklagas till högsta instans – igen.

– Man är luttrad, säger markägaren Lars Göran Mårtensson.

 Skogsägarna Lars Göran Mårtensson och Per-Olof Löfgren. Foto: Anna Åkerlind
Skogsägarna Lars Göran Mårtensson och Per-Olof Löfgren. Foto: Anna Åkerlind FOTO: Anna Åkerlind

Lars Göran Mårtensson är inställd på en mycket lång rättsprocess innan ett besked kommer i en slutlig dom.

– Man tappar lusten till skogsbruk när det är så bråkigt, säger han.

Det var 2016 som tre markägare utanför Arbrå i Hälsingland förbjöds att slutavverka skog eftersom fågelarten lavskrika lever och häckar på deras marker. De överklagade beslutet till mark- och miljödomstolen som kom fram till att Skogsstyrelsen inte var rätt myndighet att utfärda förbudet.

Skogsstyrelsen överklagade

Skogsstyrelsen överklagade då till mark- och miljööverdomstolen (högsta instans), som i går, onsdag, meddelade att myndigheten visst har rätt att utfärda förbudet. Domstolen slog dessutom fast att mark- och miljödomstolen ska avgöra själva sakfrågan i målet.

– Mark- och miljödomstolen har att avgöra om förbudet utfärdades på rätt grunder med hänsyn taget till artskyddet och proportionalitetsprincipen (samhällsnyttan vägd mot skadan den enskilde lider), säger Fredrik Ludwigs, hovrättsrådman vid mark- och miljööverdomstolen, till Land Skogsbruk.

Hade hoppats på beslut

Parterna hade hoppats att mark- och miljööverdomstolen skulle ha fattat beslut även i sakfrågan, men i stället talar nu allt för att ett avgörande kommer att dröja mycket länge. Oavsett utgång väntas nämligen båda parterna överklaga till mark- och miljööverdomstolen, som då får hantera målet igen.

– Ja, det får man nog tro. Det här är ett principmål som är så viktigt för båda parter att de vill få det prövat i högsta instans om de förlorar i underinstansen, säger Axel Nordmark, jurist på LRF Konsult och ombud till Lars Göran Mårtensson, en av de berörda markägarna.

Hopp om snabb dom i underinstansen

Eftersom mark- och miljödomstolen i Östersund redan har handlagt målet en gång finns det i alla fall hopp om att det denna gång ska kunna avgöras relativt snabb. Det säger rådmannen Lars Nyberg, som var rättens ordförande föra gången. Det förutsätter dock att de domare som deltog förra gången inte anses jäviga, det vill säga att de inte redan har tagit ställning i de frågor som ska prövas.

– Jag bedömer att vi inte är jäviga, men jag ska stämma av det med aktuella domare och med parterna. När det gäller jävsfrågor ska man vara väldigt försiktig, säger Lars Nyberg.

LÄS MER: ”Problem att markägarna måste vänta på besked”Lavskrikemålet: Skogsstyrelsen har rätt att besluta

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen