Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 9 oktober 2018

Markägare i medvind slöt avtal med Vattenfall

KLEVBERGET.

Markägarna till 25 skogsfastigheter har hållit ihop i mot- och medvind i närmare tio år och i dagarna landade de ett vindkraftsavtal med Vattenfall. Inom några år ska det bli en vindkraftpark med 35 höga verk på Klevberget nära Fränsta.

 Här är markägargruppen i Fränsta som sålt ett färdigt tillstånd för en vindkraftspark på Klevberget till Vattenfall: Jan Söderström, Micael Andersson, Christina Rylander Bergqvist, Björn Magnusson och Bengt Bergqvist.
Här är markägargruppen i Fränsta som sålt ett färdigt tillstånd för en vindkraftspark på Klevberget till Vattenfall: Jan Söderström, Micael Andersson, Christina Rylander Bergqvist, Björn Magnusson och Bengt Bergqvist. FOTO: Rolf Segerstedt

Våren 2013 berättade Land Skogsbruk om den satsning som markägarna i Västernorrland dragit igång. Tillsammans, i en organisation byggd på handslag, har de satsat över tre miljoner kronor på vindmätningar och ett vindkraftstillstånd. Det tog ytterligare tre år att få fram underlag, genomföra 48 samråd med alla berörda, innan de fick sitt tillstånd.

– Fram till hösten 2016 hade det varit ständig medvind för projektet, men just då var det lågt intresse från exploatörerna att bygga nytt. Vindkraften var död, men under 2017 hände något och plötsligt hade vi flera intresserade köpare, berättar Christina Rylander-Bergqvist, talesperson för markägargruppen.

Ett år senare har de landat ett avtal som innebär att Vattenfall köpt tillståndet att placera upp till 35 vindkraftverk på Klevberget nära byarna Finsta, Viken och Roggafors.

– Vi är jätteglada i dag. Sammanhållningen har firat triumfer och vi ska självklart ordna en rejäl fest i byastugan nu, säger hon.

Exakt vad avtalet innehåller vill hon inte säga men markägarna är nöjda, inte minst att det blev en stor svensk aktör som ska genomföra projektet.

– Det här kommer att gynna hela bygden. På sikt kommer det även att skapa jobb, det blir en stor vindkraftpark och det kan nog bli fler parker här omkring som resultat av den här satsningen, säger Christina Rylander-Bergqvist.

 Här är markägargruppen i Fränsta som sålt ett färdigt tillstånd för en vindkraftspark till Vattenfall. Här står de vid vindmätningsmasten på Klevberget, framför Micael Andersson, Christina Rylander Bergqvist och Jan Söderström, bakom står Björn Magnusson och Bengt Bergqvist.
Här är markägargruppen i Fränsta som sålt ett färdigt tillstånd för en vindkraftspark till Vattenfall. Här står de vid vindmätningsmasten på Klevberget, framför Micael Andersson, Christina Rylander Bergqvist och Jan Söderström, bakom står Björn Magnusson och Bengt Bergqvist. FOTO: Rolf Segerstedt

Hon berättar att det finns markägare på andra hålla som vill veta mer om hur de gjort för att klara det tioåriga samarbetet som krönts med ett avtal.

– Jag tror att den här modellen kan vara bra för många liknande projekt. Men det kräver sammanhållning och uthållighet, säger hon.

Från Vattenfalls sida tycker man att utvecklingen av Klevberget har skötts föredömligt.

– Markägarna har gjort ett bra jobb och vi kan nu gå vidare med den fortsatta utvecklingen och projektering av projektet. Målsättningen är att inom några år ta projektet till Vattenfalls styrelse för investeringsbeslut och därefter starta byggnationen, säger Karl-Johan Hellblom, projektledare på Vattenfall.

FAKTA: Vindkraftspark Klevberget

# Planeringen av vindkraftspark Klevberget har gjorts tillsammans av 25 fastighetsägare i byarna intill.

# Parken ska ligga inom ett 2000 hektar stort område på Klevberget söder om Fränsta i Ånge kommun. Området är en skogsbeklädd flack höjdrygg på 350-400 meter över havet i nord-sydlig riktning.

# Vindparkstillståndet, som Vattenfall nu köpt, innefattar rätt att sätta upp 35 vindkraftverk med en maximal totalhöjd på 200 meter. Projektering av en utbyggnad av elnätet i området ska starta nu. Därefter börjar Vattenfall sin projektering och en färdig park kan tidigast vara på plats 2023.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen