Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 januari

Mårdhundarna ökar efter sommarens torka

Antalet vilda mårdhundar i Sverige är på väg upp efter en period då de nästan varit helt. Den invasina arten kan bland annat slå ut fågel- och grodlivet men också sprida smitta till vilt.

 Mårdhund är en invasiv art som bland annat kan sprida smitta till vilt.
Mårdhund är en invasiv art som bland annat kan sprida smitta till vilt. FOTO: Istock

Sommarens torka har lett till rekordföryngringar av mårdhundar i grannlandet Finland. Nu ser det ut som att flera av dem vandrar in i Sverige och att stammen här därmed är på väg upp igen efter att varit nere på mindre än en handfull för bara sex månader sedan. Det rapporterar Sveriges Radio Norrbotten.

– Vi har fått signaler från Finland efter den varma sommaren att det varit rekordföryngringar där med stora kullar. Det har vi sett från augusti och framåt att det sipprat in ett antal mårdhundar från Finland, säger Per-Arne Åhlén, som är projektledare för det så kallade mårdhundsprojektet som syftar till att stoppa mårdhundarnas utbredning.

Kan sprida smitta till vilt

I Sverige är mårdhundar en sällsynt men invasiv art som kommit till landet genom att de vandrat in från Finland. Främst är djuret ett hot mot grodor och fåglar och kan störa ut balansen i områden där den inte har några naturliga fienden. Men den kan också sprida smitta som rabies och dvärgbandmask som kan drabba vilt.

Har minskat hittills

Mårdhundsprojektet som drivits av Svenska Jägareförbundet de senaste tio åren har varit gynnsamt. När det startade fångades omkring 100 mårdhundar per år in, men på senare år har endast ett tiotal fångats in varje år.

LÄS MER: Norska smittan ett mysterium för forskarna

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen