Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 december 2009

Mårdhund kan ha siktats i Gävle

Mårdhunden verkar vara på väg söderut. Misstänkte spår av djuret har hittats på en ö utanför Gävle, skriver tidningen Arbetarbladet.

Mårdhunden, som inplanterades till forna Sovjetunionen från Centralasien i början av 1900-talet, har spridit sig till Finland och de senaste åren även vandrat över gränsen till Norrbotten.

I november hittade jägare även spår från vad experter tror kan vara en mårdhund på ön Skräddarhällen utanför Gävle. Spåren återfanns längs en strandbank på ön.

– Vi vet i alla fall att det inte är grävling. Det vi inte har kunnat utesluta än är utter. Den har i och för sig fem trampdynor och mårdhunden bara fyra men ibland syns inte den femte, säger Kalle Johansson jaktvårdskonsulent på Jägarförbundet till Arbetarbladet.

Förekomsten av mårdhund i Sverige har hittills bara konstaterats i Norrbotten och Västerbotten. I norra Norrland är det egentligen lite för kallt för mårdhundarna och de har svårt att föröka sig, men i Gävletrakten skulle de trivas betydligt bättre.

av PIERRE KJELLIN

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen