Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 18 juni 2019

Männen i majoritet trots jämställdhetssatsning

Håknäs

Skogsnolia 2019 lockade något färre besökare än vad arrangörerna hoppats på. Preliminärt tog sig 11 070 personer till Håknäs, utanför Umeå, under mässans tre dagar.

 Skogsnolia 2019 ville vara en mässa för alla, män, kvinnor, unga och gamla.
Skogsnolia 2019 ville vara en mässa för alla, män, kvinnor, unga och gamla. FOTO: Gunnar Andersson

Årets Skogsnolia har visserligen en tydlig inriktning mot jämställdhet och målsättningen är att anordna världens mest jämställda skogsmässa och en mötesplats för alla. Men trots den ambitionen är majoriteten av besökarna fortfarande medelålders män i keps som har fokus på alla maskiner som ställs ut.

Flera satsningar

I sitt jämställdhetsarbete har mässan i år bland annat arrangerat en killmiddag, ett koncept som erbjuder killar och män en metod för att börja prata om och bearbeta frågor som rör jämställdhet och manlighetsideal, och har gett en checklista till utställarna för att uppnå en ökad jämställdhet.

 Att få köra grävmaskin är det många som drömmer om, även de riktigt små.
Att få köra grävmaskin är det många som drömmer om, även de riktigt små. FOTO: Gunnar Andersson

Yngwe ser fördelar

Det stora fokuset på jämställdhet är ett initiativ som både Kristina Yngwe (C), ordförande för miljö- och jordbruksutskottet och Carina Håkansson, VD på Skogsindustrierna lovordade i sina invigningstal.

– Det finns bara fördelar med en mer jämställd bransch. Företagen blir lönsammare, kopplingen mellan produkt och konsument blir bättre och det blir enklare att hitta rätt kompetens, sade Kristina Yngwe under invigningstalet.

 John Deere är marknadsledande på stora skogsmaskiner. De fanns givetvis på plats på årets Skogsnolia.
John Deere är marknadsledande på stora skogsmaskiner. De fanns givetvis på plats på årets Skogsnolia. FOTO: Gunnar Andersson

Nu det händer

Och Carina Håkansson var inne på samma spår.

– Jag har varit med i 40 år av jämställdhetsutveckling, men ändå känner jag att det är nu det händer. Det är viktigt att skogsbranschen är för alla och jag uppskattar verkligen initiativet att Skogsnolia ska vara en mötesplats för alla, säger hon.

 Intresset för Kranmans maskiner kan ibland sträcka sig över flera generationer.
Intresset för Kranmans maskiner kan ibland sträcka sig över flera generationer. FOTO: Gunnar Andersson

Stora maskiner

I övrigt var sig dock mycket likt med ett gediget utbud av större och mindre maskiner. Till skillnad från Skogselmia-mässan, som nyligen hölls utanför Jönköping, kunde man här se skogsmaskiner från alla de stora tillverkarna. Det betyder att John Deere, Komatsu Forest, Ponsse, Rottne, Eco Log och Gremo är på plats.

 Komatsu Forest visade upp sina uppdaterade maskiner för årsmodell 2020, bland annat sin bjässe Komatsu 895.
Komatsu Forest visade upp sina uppdaterade maskiner för årsmodell 2020, bland annat sin bjässe Komatsu 895. FOTO: Gunnar Andersson

Större internationellt inslag

Det gjorde också att det internationella inslaget ökade markant eftersom Komatsu Forest inkluderade ett mässbesök i sina Komatsu Days. Ett arrangemang med över 1 000 deltagare varav många internationella.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen