Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 16 oktober 2019

Mängden älgflugor på normal nivå

I fjol var det gott om älgflugor i skog och mark, men i år tycks antalet vara nere på normal nivå.

– Jag har inte uppfattat att det är extra mycket flugor i år, säger Anders Lindström, insektsforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

 Det egentliga bytet är älgar och andra vilda djur, men det händer att älgflugan även angriper människor.
Det egentliga bytet är älgar och andra vilda djur, men det händer att älgflugan även angriper människor. FOTO: TT

Det är i början av hösten som insekten börjar visa sig. Parasiten, som även kallas för hjortfluga, älgloppa och älglus, är en plåga för många djur i skogen.

Den ger sig främst på individer med päls, men så fort den ser något mörkt som rör sig, så hoppar den på, sparkar av sig vingarna och sätter tänderna i ”värddjuret”, som då även kan vara en människa.

Lugnt på sociala medier

Under 2018 var det många som led av det vingbeklädda och blodsugande flygfäet, men i år verkar det inte finnas lika många ute i naturen.

– Det finns ingen som mäter hur många det är på ett standardiserat sätt, så det som brukar ge mig en uppfattning är från sociala medier. Och om jag utgår från det som skrivs i insektsgrupperna på Facebook som jag är med i så verkar det inte vara lika mycket som förra året, säger Anders Lindström.

Vanligast i skogsmark

Minskningen kan bero på att det var så pass varmt i fjol, eftersom puppan som honan lägger är känslig för uttorkning.

– Därför är den vanligare i fuktig skogsmark där det finns en stor hjort- och älgpopulation, än på vanlig jordbruksmark. Den klarar sig inte på en åker.

Svårtolkad statistik

När Anders Lindström tittar på statistik på Artportalen, en webbplats där man kan rapportera fynd av djur, växter och svampar i Sverige, så är det färre iakttagelser av älgflugor jämfört med i fjol.

– Förra året rapporterade 124 personer att de blivit bitna av älgflugor, och i år är det hittills 93. Nu är i och för sig inte säsongen över, så vi får se var det landar.

Samtidigt är Artportalen ett väldigt osäkert mått på omfattningen, då det i fjol rapporterades 300 individer, det vill säga sammanlagda antalet flugor. Men i år är det redan fler, 314 stycken.

– Men det ökade antalet rapporterade individer i år kommer från en enda rapport som står för en tredjedel av alla rapporterade individer. Det innebär ju inte att det finns fler flugor generellt, säger Anders Lindström.

Liten risk för sjukdomsspridning

En del av de som blir bitna får stora bölder eller svullnader, men det avtar efter några dagar. Det finns också en teoretisk risk för andra sjukdomar, då man sett att vissa flugor haft bakterier i sig.

– Men det är inte samma sak som att de kan sprida bakterierna. Jag känner inte till något fall i Sverige i alla fall.

Mygghatt skyddar bäst

Flugan sätter sig oftast i nacken eller i håret på människan, så för att skydda sig bör man använda mygg- eller biodlarhatt som även täcker halsen. Då får flugan svårt att via håret eller nacken krypa ner innanför kragen och vidare nedåt på kroppen.

Man kan även spraya doftolja på oskyddad hud. Citroneukalyptus är ett ämne som flugan inte alls gillar, och det finns i de flesta myggmedel man kan köpa på apotek och i butiker.

LÄS MER: Älgflugorna ovanligt många i år

Relaterade artiklar

Till toppen