Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 maj 2018

Många skogsbränder och höjd brandrisk

Värmen och torkan gör att brandrisken stiger i många delar av landet. Flera skogs- och gräsbränder har härjat i Sverige i helgen.

FOTO: GILITUKHA

Ett stort antal skogsbränder har härjat i landet under helgen, enligt SVT Nyheter Inrikes. Bränder härjade och bekämpades i bland annat Stenhagen i Uppsala, Grödinge utanför Södertälje, Järle i Vätmanland, Krylbo i Dalarna, Brynjegård i Dalarna, Björnö på Värmdö och i småländska Almhult.

Räddningstjänsten har tvingats rycka ut för att släcka bränder i många fall. I många fall har det hittills handlat om bränder med begränsad omfattning. Branden i Älmhult hade en spridning på 10 000 kvadratmeter och den på Björne härjade över ett område på 500 kvadratmeter.

Kallade in helikopter

I de flesta fall har bränderna kunnat fås under kontroll eller släckas. På Värmdö fick räddningstjänsten kalla in assistans för att få bukt med branden.

– Polisen har bistått räddningstjänsten med helikopter men har nu lämnat platsen, sade Åsa Wallentin på Stockholmspolisen under söndagskvällen, till SVT Nyheter Inrikes.

Fortsatt hög brandrisk

Sedan i förra veckan har länsstyrelserna infört eldningsförbud i flera delar av landet bland annat Stockholm och Uppsala. Även i landets västra delar är brandrisken hög och eldning är endast tillåten på speciella platser. Risken betecknas som fortsatt hög både för skogs- och gräsbränder i södra och mellersta Sverige, då inga regnmängder är i sikte, enligt SMHI.

– Jag ser inga större nederbördsmängder i prognoserna, så det kommer fortsätta vara väldigt torrt i markerna, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI, till Sveriges Radio P4 Stockholm.

LÄS OCKSÅ: Stor risk för brand i skog och mark

Relaterade artiklar

Till toppen