Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 24 september 2018

Många nyplanteringar i Värmland förstörda

Sommarens extremväder har gått hårt åt nyplanteringar i skogen. I Värmland uppmanas alla som planterat nytt att inspektera sin skog.

 Skogsplanteringar i Värmland har drabbats hårt av torkan.
Skogsplanteringar i Värmland har drabbats hårt av torkan. FOTO: Ulf Aronsson

I Värmland har värmen och torkan förstört nya skogsplanteringar, visar inventeringar som Skogsstyrelsen gjort. Enligt SVT Värmland gäller detta runt om i hela Värmland.

”Bedrövligt”

– Jag har varit ute i skogsmarker där 80–90 procent av alla nya plantor är döda. Det är bedrövligt, säger Alf Olofsson, konsulent vid Skogsstyrelsen, som inte tidigare varit med om dess like.

– Det här är resultatet av extrema väderförhållanden, säger han.

Hur mycket av de nysatta planteringarna som är förstörda i regionen är oklart, men Skogsstyrelsen uppmanar alla skogsägare som satt plantor under sommaren att inspektera sin skog.

– Kostnaden bara för nya plantor är mellan 7 000 och 10 000 kronor per hektar och till det kommer minst lika mycket för markbearbetning och planteringen, säger Alf Olofsson.

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen