Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 24 september 2018

Många nyplanteringar i Värmland förstörda

Sommarens extremväder har gått hårt åt nyplanteringar i skogen. I Värmland uppmanas alla som planterat nytt att inspektera sin skog.

 Skogsplanteringar i Värmland har drabbats hårt av torkan.
Skogsplanteringar i Värmland har drabbats hårt av torkan. FOTO: Ulf Aronsson

I Värmland har värmen och torkan förstört nya skogsplanteringar, visar inventeringar som Skogsstyrelsen gjort. Enligt SVT Värmland gäller detta runt om i hela Värmland.

”Bedrövligt”

– Jag har varit ute i skogsmarker där 80–90 procent av alla nya plantor är döda. Det är bedrövligt, säger Alf Olofsson, konsulent vid Skogsstyrelsen, som inte tidigare varit med om dess like.

– Det här är resultatet av extrema väderförhållanden, säger han.

Hur mycket av de nysatta planteringarna som är förstörda i regionen är oklart, men Skogsstyrelsen uppmanar alla skogsägare som satt plantor under sommaren att inspektera sin skog.

– Kostnaden bara för nya plantor är mellan 7 000 och 10 000 kronor per hektar och till det kommer minst lika mycket för markbearbetning och planteringen, säger Alf Olofsson.

Relaterade artiklar

Till toppen