Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 28 maj 2018

Lyckad begränsning av almsjuka på Gotland

De senaste tio åren har stora insatser gjorts för att stoppa spridningen av almsjuka på Gotland. När projektet som åtgärderna ingått i lider mot sitt slut konstaterar Skogsstyrelsen att insatserna gett effekt.

FOTO: Istock

På de flesta ställen i Sverige har almsjukan ett starkt fäste och varje år måste mängder av träd som smittats tas ner på grund av risk för att de faller och orsakar skador. På det svenska fastlandet har man i princip låtit sjukdomen härja fritt. Men på Gotland valde man redan för över tio år sedan att satsa på att hålla sjukdomen nere. Det innebar både omfattande, långvariga och kostsamma insatser. Men nu syns resultatet skriver tidningen Barometern.

Begränsat omfattningen

Jämför man med Öland som har liknande förutsättningar, men där man inte valde att sätta in åtgärder, ser man att Gotland klarat sig betydligt bättre. Även om det fortfarande finns träd som drabbas på ön är sjukdomen möjligt att begränsa. I dag är antalet nyinfekterade träd på en stabiliserad nivå om 3500 träd om året, vilket är betydligt lägre än tidigare.

Projektet har pågått sedan 2013

Arbetet med att minska spridningen av sjuka har skett inom ramen för EU-projektet Life Elmias, ett projekt som drivs av Skogsstyrelsen och som pågått sedan 2013. I projektet har bland annat åtgärder som kartläggning, destruering och vaccinering av träd gjorts.

– Vi vill skydda Gotlands unika miljö med många almar. I och med att det är en ö är det en isolerad miljö vilket är en nödvändig förutsättning för att bekämpningen av almsjuka ska vara framgångsrik, säger Gunilla Oleskog hos Skogsstyrelsen, som tillsammans med Karin Wågström är projektledare för EU-projektet Life Elmias, till tidningen Barometern.

Antagligen från ved

Almsjukdomen är en svampsjukdom som sprids via almsplintborren eller via rötterna men för Gotlands och Ölands del misstänker man att det är ved från fastlandet som transporterats till öarna som orsakat almsjukan.

Projektperioden sträcker sig fram till december i år. Vad som sker efter det är ännu oklart.

Almsjuka på Gotland

Alm finns över hela Gotland, men vanligast är den i ett bälte mitt på ön och i ett mindre område på södra Gotland.

Almsjukan är en mycket allvarlig svampsjukdom som sprids med almsplintborren eller via rötterna. Sjukdomen upptäcktes på Gotland 2005 och på Gotland är det den aggressiva arten av almsjuka som hittats, Ophiostoma novoulmi. Sjukdomen kan ta död på en alm inom några veckor.

Inom projektet LifeELMIAS inventeras almsjuka på sommaren och sjuka träd markeras för att kunna huggas och destrueras under vinterhalvåret. Koncentrationen av almsjuka är som störst på mellersta Gotland, men finns idag spridd från Hangvar i norr till Grötlingbo i söder.

Sjukdomen känns igen genom att grenar och kvistar vissnar. Almsplintborren gnager bark i de tunna grenarna och sprider då almsjukesvampen. Snart ”flaggar” trädet med gula eller bruna löv i de drabbade grenarna och efterhand så dör hela trädet. Ofta kan texknen synas redan i juni.

Källa: Skogsstyrelsen

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen