Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 31 oktober 2019

LRF Skogsägarna om att göra om skogsmark: ”Upp till markägaren”

Arbetet som Naturvårdsverket gör för att hitta bland annat skogsmark som kan göras om till betesmark har startat. Enligt LRF Skogsägarna är det upp till skogsägaren att nappa på idén, men det kan innebära problem.

 Skogen avverkades före normal slutavverkningsålder för att snabbt få en stor rationell fålla och underlag för flera betesdjur. Bilden tagen i Toftaholm, Vittaryd kommun.
Skogen avverkades före normal slutavverkningsålder för att snabbt få en stor rationell fålla och underlag för flera betesdjur. Bilden tagen i Toftaholm, Vittaryd kommun. FOTO: Karl-Ivar Kumm

Naturvårdsverket har startat ett arbete för att lokalisera potentiella betesmarker i nedlagda jordbruksmarker och skogsmark för att kunna skapa större, sammanhängande betesmarker för köttdjur.

Skulle betesmarkerna öka i storlek kunde köttproduktionen bli lönsam, vilket den har svårt att bli när den är småskalig. Man menar att djurhållningen annars riskerar att försvinna, och det öppna landskapet likaså.

Omvandla mark

Idén om sammanhängande betesmark kommer från ett forskningsprojekt på SLU i Skara som Land Lantbruk skrivit om. Där visar man att köttproduktion kan bli lönsam i vissa områden om man omvandlar nedlagd jordbruksmark och intilliggande skogsmark till ny större och sammanhängande betesmarker.

 Karl-Ivar Kumm, docent i lantbruksekonomi vid SLU i Skara.
Karl-Ivar Kumm, docent i lantbruksekonomi vid SLU i Skara. FOTO: SLU

Lönsammare än granskog

Enligt Karl-Ivar Kumm, docent i jordbruksekonomi, kan köttproduktion i stora betesfållor vara betydligt lönsammare än granplantering, med den förutsättningen EU-stödnivåena och miljöersättningar är kvar på samma nivåer.

– Därför kan det vara en idé att omvandla skog till betesmark efter slutavverkning, sade han.

Bygger på frivillighet

Gunnar Lindén, LRF Skogsägarna, tror att idén kanske kan landa i god jord – hos den skogsägare som vill.

– Ur skogsperspektiv så har vi inget emot att markägaren frivilligt tar upp gammal betesmark, men det bygger på att markägaren vill göra det. Ser markägaren en lönsamhet i att göra betesmark av marken, då ska hon göra det om det är vad hon vill göra med sin mark, säger han.

Svårt att återställa

Men all skogsmark lämpar sig inte och det beror på hur marken använts tidigare.

– Om det inte varit betesmark på sen tid kan det vara svårt att återställa från granskog. Då kan det vara bättre att återställa mark som varit jordbruksmark tidigare. Ur ett naturvårdsperspektiv är det naturligtvis bra att hålla betesmarker öppna och hålla djur på dem, säger han.

 Gunnar Lindén, naturvårdsexpert LRF SKogsägarna.
Gunnar Lindén, naturvårdsexpert LRF SKogsägarna. FOTO: Ann Lindén

Måste vara överens

Precis som docent Karl-Ivar Kumm ser även Gunnar Lindén att det finns potentiella hinder innan idén kan bli verklighet, som att en sammanslagning faller om en markägare inte är intresserad.

– För att få till de stora betesfållorna gäller det att komma överens mellan markägarna, och det kan kanske orsaka problem om man inte kan det, säger han.

LÄS MER: Nedlagd jordbruksmark kan bli betesmarkLÄS MER: Mycket att vinna med rationella skogsbetesmarker

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen