Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 27 juni

LRF Skogsägarna: Ge dispens för att ta ut virke ur nyckelbiotoper

2,2 miljoner kronor extra ska användas för att bekämpa granbarkborren. Det meddelade regeringen på onsdagen. Dock specificerades inte var pengarna ska användas.

LRF Skogsägarna tycker att det primära är ett kraftfullt agerande för att ta ut skadat virke, även från nyckelbiotoper.

 LRF Skogsägarna tycker att det primära är ett kraftfullt agerande för att ta ut skadat virke, även från nyckelbiotoper.
LRF Skogsägarna tycker att det primära är ett kraftfullt agerande för att ta ut skadat virke, även från nyckelbiotoper. FOTO: Mikael Gustafsson/N/TT

Regeringen beslutade på onsdagen att 2,2 miljoner kronor från det nationella skogsprogrammet ska användas för att bekämpa granbarkborren. Enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson ska summan användas både för att lindra spridningen och skadorna. Däremot ville hon inte specificera exakt hur pengarna ska användas.

Viktigt att ta ut skadat virke

Hos LRF Skogsägarna tycker man att det är bra att regeringen ser allvaret i hotet från granbarkborrarna, och anser att den största potentialen ligger i ett kraftfullt agerande för att ta ut skadat virke.

– Skogsstyrelsen har en mycket viktig roll i skogsskyddsarbetet, det gäller att få ut skadat virke ur vanlig skog men också säkerställa att nyckelbiotoper, reservat och andra avsättningar inte blir yngelhärdar. Skogsstyrelsen behöver skyndsamt lämna dispenser i dessa områden, säger Sven Erik Hammar, ordförande för LRF Skogsägarna.

– Även punktbehandling med växtskyddsmedel kan behöva vidtas och då ska detta kunna ske utan fördröjning, tillägger han.

Skador för miljarder

Enligt regeringens uppskattning har var tredje skogsägare drabbats av problem orsakade av granbarkborre under 2019. Beräkningar visar dessutom att 3–4 miljoner kubikmeter skog värd miljarder har förstörts av granbarkborren efter torkan 2018.

LÄS MER: Statliga pengar mot granbarkborrar

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen