Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 5 september 2017

LRF om inventeringen: Ytterst olyckligt

Regeringens förslag att hela Sveriges skogar ska nyckelbiotopsinventeras med start nästa år får stark kritik från LRF Skogsägarna.

– Det slår mot skogsägarna, jobben och landsbygden, säger ordförande Sven Erik Hammar.

 Sven Erik Hammar, ordförande LRF Skogsägarna.
Sven Erik Hammar, ordförande LRF Skogsägarna. FOTO: Ann Lindén

– Det är ytterst olyckligt att regeringen gör det här och därmed också föregriper arbetet med nyckelbiotoperna som pågår på Skogsstyrelsen, säger Sven Erik Hammar till Land Skogsbruk.

– Det här kommer att slå mot skogsägarna och mot jobben och landsbygden. I förlängningen kommer det också att slå mot utvecklingen av en bioekonomi, och det är ju då tvärtemot vad regeringen säger att de vill ha.

20 miljoner per år

Regeringen aviserade i går, måndag, att de avsätter 20 miljoner kronor per år i tio år, för att göra en landsomfattande nyckelbiotopsinventering. Arbetet ska starta när Skogsstyrelsens arbete med att ta fram en ny metodik för hur nyckelbiotoper ska inventeras. Men innan det arbetet är klart är det helt fel att bestämma att en inventering ska ske, menar Hammar.

– Man skulle ha väntat tills den här processen är klar. Nu föregriper man det, nu säger man att vi ska starta en ny inventering och då kan man med fog befara att det blir ännu mindre skog som kan brukas.

”Pengar till skydd räcker ej”

Miljöminister Karolina Skog (MP) betonar att regeringen också skjuter till 250 miljoner kronor för myndigheternas arbete med att skydda skog, just för att en inventering med stor sannolikhet gör att fler skyddsvärda områden hittas. Men den summan räcker inte på långa vägar, menar LRF.

– Om man tänker sig att lösa in alla nyckelbiotoper så är ju de pengarna ingenting av vad behovet är. Därför måste man komma åt det här på ett annat sätt, man måste ta ett omtag på hela frågan. Det finns ju en klar risk att det här, en stor ny inventering, riskerar att låsa in ännu mer mark i nyckelbiotoper som inte kan brukas, vilket blir fel när vi behöver skogen mer, inte mindre, för att kunna ställa om till en bioeonomi, säger Sven Erik Hammar.

Kritiserar Naturskyddsföreningens inflytande

Han kritiserar också att idén till en ny inventering väcktes hos regeringen i och med en skrivelse från Naturskyddsföreningen.

– Det är anmärkningsvärt att man låter Naturskyddsföreningen diktera en politik som i förlängningen slår mot jobben, särskilt i norra Sverige. Extra anmärkningsvärt blir det eftersom Naturskyddsföreningen hoppat av arbetet med att hitta ett nytt sätt att inventera nyckelbiotoper på, säger Sven Erik Hammar.

Fakta: Regeringens budget

Regeringen föreslår en landsomfattande satsning på inventering av nyckelbiotoper och avsätter 20 miljoner kronor per år i tio år. Skogsstyrelsen får uppdraget att göra inventeringen. Det ska ske enligt den nya metodik som myndigheten håller på att ta fram och som har sagts ska vara klar i januari.

Dessutom ökas medlen till områdesskydd med 250 miljoner kronor per år.

LÄS MER: Regeringen: Inventera nyckelbiotoper i hela landet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen