Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 30 maj 2018

LRF: Nyckelbiotoper är viktigaste äganderättsfrågan

Det råder total enighet om att problematiken kring nyckelbiotoperna är en av de viktigaste äganderättsfrågorna för LRF att driva. Än viktigare efter regeringens beslut för en vecka sedan om inventering av nyckelbiotopsinventering, konstaterar LRF.

 Bengt Halvarsson, LRF Dalarna och Sven-Erik Hammar från riksförbundsstyrelsen var två av de som var överens om att nyckelbiotopshanteringen gått för långt.
Bengt Halvarsson, LRF Dalarna och Sven-Erik Hammar från riksförbundsstyrelsen var två av de som var överens om att nyckelbiotopshanteringen gått för långt. FOTO: Ann Lindén

Enigheten är total kring LRF:s arbete med nyckelbiotopsproblematiken. Men många passade ändå på att berätta hur situationen ser ut i just deras region och vilka problem de upplever.

Peter Tagesson, LRF Västra Götaland, ville se mer kämparanda och mer glöd. 80 procent av LRF:s medlemmar äger skog och när LRF rekryterar nya medlemmar vänder man sig till skogsägare. Då gäller det att visa var LRF står.

”Det har skenat i väg”

Bengt Halvarsson, LRF Dalarna, beskrev hur han upplevde utvecklingen.

– När man började med nyckelbiotopsbegreppet var det tänkt att det skulle handla om små områden. Men det här har skenat i väg, sa Bengt Halvarsson.

Förra veckans beslut blev droppen

Sven-Erik Hammar, som sitter i riksförbundsstyrelsen, sa att han förstod frustrationen i regionerna.

– Förra veckans beslut om nyckelbiotopsinventeringen blev droppen. Regeringen väljer att gå ett steg till när man skriver att nyckelbiotopsinventeringen ska ske i de områden där det kommit in avverkningsanmälningar. Regeringen vill använda det som ett sätt att stoppa avverkningar och det anser vi vara oacceptabelt. Vi kräver att nyckelbiotopsinventeringen stoppas, sa Sven-Erik Hammar.

Starkt stöd av ledamöterna

Sven-Erik Hammars uttalandet fick fullmäktigeledamöterna att applådera. LRF Skogsägarna har punktat upp vad man kräver för att acceptera en nationell nyckelbiotopsinventering. Bland annat att nyckelbiotopsbegreppet begränsas till mindre områden som tydligt avviker från den kringliggande skogen och har höga naturvärden. Ett område ska endast klassas som nyckelbiotop om staten är beredd att ersätta skogsägaren ekonomiskt.

LÄS OCKSÅ: Högre krav för nyckelbiotoper i nordvästra SverigeLÄS MER: Klappat och klart för inventering av nyckelbiotoper

Relaterade artiklar

Till toppen