Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 3 februari

Lövplanteringar känsliga för lång sommartorka

Förra årets långa torka slog hårt mot Hushållningssällskapet Skaraborgs plantering av björk och al, och efter flera år med torra vårar använder sig nu Tönnersjö plantskola sig av bevattning av plantorna. Att sätta lövplantor vid rätt tidpunkt minskar risken för plantorna.

 Droppbevattning. På Tönnersjö plantskola utanför Halmstad används droppbevattning av löv allt mer.
Bild 1/2 Droppbevattning. På Tönnersjö plantskola utanför Halmstad används droppbevattning av löv allt mer. FOTO: Henrik Dammberg
 Susanne Johansson, Skogsrådgivare på Hushållningssällskapet Skaraborg.
Bild 2/2 Susanne Johansson, Skogsrådgivare på Hushållningssällskapet Skaraborg. FOTO: Henrik Dammberg

Det var i maj och juni förra året som Hushållningssällskapet satte 15000 plantor av björk och al på Källefall utanför Tidaholm. Marken är av medelbonitet och det var markberett.

Men en översyn efter sommaren visade att den långa torkan som drabbade delar av Götaland gjort ett tydligt avtryck.

– Plantorna var starkt påverkade. Man såg att de var stressade. Torkan, i vissa fall i kombination med sork, blev för svår för dem, säger Susanne Johansson skogsrådgivare på Hushållningssällskapet Skaraborg.

Björk hårdast drabbad

Nu är plantorna invintrade och en inventering senare i år får avgöra hur många som faktiskt dött. Men redan nu konstaterar Susanne Johansson att lövplantor klarade det extrema vädret sämre än barrplantor.

Björken är hårdast drabbad, berättar hon. En lärdom är att inte sätta så mycket löv samma år, utan sprida ut det över flera år, och att det är viktigt att välja rätt mark för björkplantorna.

– Plantorna bör sättas tidigt. Vi ser att de lövplantor som sattes tidigast har klarat sig bäst, säger Susanne Johansson.

Första året känsligt

Barrträd har en bättre vattenhushållning än löv, enligt Lars Rytter på Skogforsk. Lövträden ger ifrån sig mer vatten eller ”slösar med vatten” som han uttrycker det, vilket gör dem känsliga för torka när löven slagit ut.

– Det år man planterar är känsligast. Kommer det en torkperiod året efter går det bättre. Då har plantan rotat sig och kommit i balans, säger Lars Rytter.

Planterar löv i hägn

Tönnersjö plantskola utanför Halmstad har stor erfarenhet av löv. Varje höst planterar företaget 10 hektar löv i hägn. Träden säljs senare 4-8 meter höga till främst kommuner.

– Idealtiden för plantering är november eller december om det handlar om torr skogsmark. Jag har kollegor på den europeiska kontinenten som gärna planterar i januari om det är tjälfritt, säger vd Daniel Johansson.

Torkan värre

Han har märkt att vår- och försommartorkan blivit värre de senaste åren. Från mitten av maj till juni kommer det inte många millimeter regn i trakten.

– Tidigare tänkte man att ett torrår var en tillfällighet och att det blir bättre nästa år. Nu är det ett konstant läge. Verksamheten påverkas mer idag än för fem år sen, säger Daniel Johansson.

Allt mer droppbevattning

Plantskolan har satt ut sensorer i marken för att känna av torrhetsgraden. Redan i mitten av april är det ofta dags för tillskottsbevattning ända tills det införs bevattningsförbud.

– Vi inför allt mer droppbevattning, som drar betydligt mindre vatten. Droppbevattning är vanligt i exempelvis USA, säger Daniel Johansson.

”Kan få problem med vilt”

En som inte håller med om att björk bör sättas på hösten är Tomas Thuresson, vd och skogsförvaltare på Brevens bruk i Närke. Där finns mer än 200 ohägnade hektar björk, som planterats på våren före lövsprickningen sedan 1990.

– Man kan plantera på hösten, men då riskerar man att få problem med att vilt betar plantan under vintern och tidig vår. Det är ett risktagande som är helt onödigt, säger Tomas Thuresson.

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen