Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 11 juni

Lokal prisbild ska vägas in när skog skyddas

Den lokala prisbilden ska alltid vägas in när Skogsstyrelsen värderar skog som ska skyddas. Även när området är mindre. Det är innebörden av en ny dom från Mark- och miljööverdomstolen.

 Mark- och miljööverdomstolen har slagit fast att ortsprismetoden alltid ska användas vid biotopskydd, även i mindre områden.
Mark- och miljööverdomstolen har slagit fast att ortsprismetoden alltid ska användas vid biotopskydd, även i mindre områden. FOTO: Mostphotos

Fram tills nu har Skogsstyrelsen i huvudsak använt sig av den så kallade beståndsmetoden i mindre skogsområden. Beståndsmetoden innebär att värderingen av skogen framförallt tar hänsyn till förutsättningarna i det enskilda beståndet.

Hänsyn till lokal pisbild

Efter domen i Mark- och miljööverdomstolen måste Skogsstyrelsen nu också ta hänsyn till den lokala prisbilden i en så kallad ortsprisanalys.

Markägarna överklagade

I det mål som Mark- och miljööverdomstolen nu avgjort accepterade markägarna med skog i Blekinge län inte värderingen inför att Skogsstyrelsen skulle ta beslut om ett biotopskydd. De menade att ortspriser borde ha vägts in i större utsträckning, vilket innebär att större hänsyn ska tas till den lokala prisbilden på skogsfastigheter. Markägarna överklagade Skogsstyrelsens biotopskyddsbeslut och fick rätt i första instans.

Ortspriser ska användas

Staten valde då att överklaga domen till Mark- och miljööverdomstolen som i sin dom nu slår fast att ortsprismetoden alltid ska användas, även i mindre områden. Domstolen skriver bland annat att beståndsmetoden kombinerad med en ortsprisanalys kan läggas till grund vid bedömningen av ersättningens storlek.

Jämförbara objekt

Vilket genomslag ortsprisanalysen ska få vid sammanvägningen beror dock på i vilken utsträckning det finns andra objekt som är jämförbara med den skog som ska värderas. Om jämförelseobjekten i stor utsträckning avviker från värderingsobjektet bör ortsprisanalysen få mindre genomslag vid sammanvägningen.

Ändrar arbetssätt

– Det är bra att vi nu får en ökad klarhet i den här frågan. Domen innebär att vi delvis behöver justera våra arbetssätt för de mindre områdena. Exakt hur och vilken påverkan domen får för vårt arbete och de värderingar som görs framöver, behöver vi nu analysera djupare för att kunna överblicka, säger Karin Byström, värderingsexpert vid Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen