Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 16 september 2017

Ljusare skog när björken tar över

Runt gården Nyböle utanför Degerfors håller den täta granskogen på att ersättas av björkskog. För skogsägaren Leif Prag är det en fråga om estetiska värden. Nu har han sjöutsikt igen.

 Efter att ha tagit ner gran och gynnat björk kan Leif Prag se Västersjön från sin trädgård.
Efter att ha tagit ner gran och gynnat björk kan Leif Prag se Västersjön från sin trädgård.

När Leif Prag avverkade två hektar granskog runt sin gård för fem år sedan ersatte han den inte med ny gran. Nej, han lät istället björken självföryngra sig. Nu prioriteras björk. Gran och tall röjs bort.

Skillnaden är märkbar. I stället för en mörk vägg av kompakt granskog är omgivningen luftigare och synfältet längre i de marker där Leif rör sig mycket, för svampplockning till exempel.

– Det estetiska var avgörande här runt byggnaderna, och när jag tog bort granskogen fick jag sjöutsikt, säger Leif Prag och pekar mot skogen.

Fulltecknat schema

Från trädgården ser han i dag en vattenspegel mellan björkstammarna. Kanske kommer det att vara möjligt att se sjön även från landsvägen något hundratal meter bort. För Leif Prag planerar att ställa om ytterligare fyra hektar skog från gran till löv.

– Granskog betalar sig bäst, men björkmassan ger ibland bättre betalt än barrmassa. Det går lite upp och ner. Sen kan det ju bli en del björktimmer också, säger Leif Prag.

 Leif Prag bor på sin gård Nyböle utanför Degerfors i södra Värmland.
Leif Prag bor på sin gård Nyböle utanför Degerfors i södra Värmland.

Leif Prag berättar att han planterar, röjer, gallrar och tar hand om vindfällen i sina 94 hektar skog själv, medan slutavverkningarna lejs bort. Dessutom odlar han 55 hektar vall och spannmål och jobbar extra på Granngården. Så schemat är fulltecknat.

– Mina föräldrar köpte gården 1952. Då var det avverkningsstopp och det fanns nästan ingen grov skog, vilket jag tror hängde ihop med att det kolades mycket här tidigare, säger Leif Prag.

Gården Nyböle ligger utanför Degerfors i södra Värmland. Under många decennier har granen gynnats här, genom självföryngring och plantering. En del hagmarker och ängsmarker har successivt blivit granskog, som på så många håll i landet.

Jobb med röjning

Idén om att ersätta gran med björk funderade han på under ett par år. Som stöd hade han en kompis som också är skogsägare och dessutom skogsentreprenör. Efter att ha spånat ihop ett par kvällar bestämde sig Leif för att satsa.

Rent administrativt var det inga problem. I redovisningen till Skogsstyrelsen fyllde han bara i att det skulle bli självföryngring.

 Leif Prag att kommer att sälja björkmassa och björktimmer.
Leif Prag att kommer att sälja björkmassa och björktimmer.

Däremot lär det bli en hel del jobb med röjning. Redan i höst har han tänkt börja röja. Det växer fort och Leif vill inte vänta för länge, det kan bli negativt för tillväxten.

– Här är det ju en klar fördel att jag äger beståndet själv och kan gå ut och röja i flera etapper. När det behövs, säger Leif Prag.

Han har inte fått så många kommentarer från folk i trakten än. Därför undrar han om somliga kanske tror att lövslyet är ett resultat av att han struntar i sin skog.

– Jag har fått bra respons av grannar och personer i Degerfors som brukar cyklar runt Västersjön, säger Leif Prag.

Relaterade artiklar

Till toppen