Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 13 december 2018

Linköpings kommun överklagar beslut om nyckelbiotop

Det är inte bara privata markägare som kan drabbas av förbud mot att fälla träd som anses ha nyckelbiotopvärde. Det har Linköpings kommun fått erfara, då man ville fälla närmare 30 träd i centrala staden för att bygga bostäder.

 Linköpings kommun överklagar ett förbud mot att få fälla träd i centrala staden till Mark- och miljööverdomstolen.
Linköpings kommun överklagar ett förbud mot att få fälla träd i centrala staden till Mark- och miljööverdomstolen. FOTO: Jeppe Gustafsson / IBL

Kommunens plankontor ansökte om dispens från det generella biotopskyddet i samband med arbetet med att ta fram en detaljplan för Folkungavallen i centrala Linköping. Länsstyrelsen beslutade först att ge dispens för att kommunen skulle få ta ner sammanlagt 27 träd för att kunna bygga bostäder. Naturvårdsverket överklagade beslutet, och Mark- och miljödomstolen gick på deras linje.

Plantering ett villkor

Villkoret för att Länsstyrelsen skulle ge dispens var bland annat att kommunen lovade att plantera minst lika många nya träd, något som skulle uppfyllas med råge. Som kompensation skulle cirka 70 nya träd planteras i det nya området. Dessutom skulle insatser göras för att lyfta naturvärden. Men det räckte alltså inte.

Nu tar kommunen ärendet vidare till Mark- och miljööverdomstolen.

– Folkungavallen är ett viktigt område för oss att utveckla med bland annat nya bostäder i ett centralt läge. Om inte träden får tas ner påverkar det antalet bostäder som kan byggas. En dom i Mark- och miljööverdomstolen är principiellt viktig inför framtiden. Vi anser inte att det är rätt att Naturvårdsverket stoppar en utveckling av våra städer på ett sätt som innebär att vi kommer behöva bygga på jordbruksmark utanför städerna i stället, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Nyckelbiotopsrika marker ger ersättning – andra blir utan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen