Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 19 november 2018

Skogsansvarig på Greenpeace är hållbarhetstalang

Lina Burnelius, Greenpeace Sverige, har utsetts till en av Sveriges 33 hållbarhetstalanger under 33 år. Hon har som ansvarig för skogsfrågorna bland annat varit aktiv i Greenpeace aktioner mot skogsbolaget SCA.

 Här uppvaktar Lina Burnelius och den samiska artisten, Sofia Jannok namnunderskrifter till Essity-representanten Kersti Strandqvist.
Här uppvaktar Lina Burnelius och den samiska artisten, Sofia Jannok namnunderskrifter till Essity-representanten Kersti Strandqvist. FOTO: Greenpeace

Det är tidningen Aktuell Hållbarhet som under hösten arbetat med att ta in nomineringar för att kunna ta fram listan med de 33 hållbarhetstalangerna, Lina Burnelius är en av dem, den enda på listan med tydlig anknytning till skogsfrågor.

LÄS MER: Greenpeace anklagar skogsindustrin

Stoppar skogsmaskiner

Hon har jobbat med skogsfrågor på Greenpeace sedan 2017. I sitt arbete har hon gjort allt från att fysiskt stoppa skogsmaskiner från att avverka gammelskog till att förhandla några av Europas största skogsbolag och deras uppköpare.

LÄS MER: 2019 års främsta hållbarhetstalanger

”Lina Burnelius arbetar för att Sverige ska börja bedriva en skogspolitik och ett skogsbruk som respekterar Sveriges åtaganden gentemot Parisavtalet, Sveriges åtaganden under FN:s konvention om biologisk mångfald samt ILO-konventionen 169, som slår fast att urfolk har rätt att säga nej till intrång på deras marker. Dessa tre överenskommelser sätter tillsammans en tydlig ram för hur mycket och på vilket sätt vi kan bruka våra skogar ” skriver Greenpeace i ett pressmeddelande.

Bruka skogen rättvist

LÄS MER: Greenpeace i aktion mot SCA

Lina Burnelius själv kommenterar platsen på hållbarhetslistan:

– Om vi brukar skogen rättvist och hållbart kan skogen bli den välbehövliga pusselbiten för vår tids ödesfrågor – klimatfrågan och utarmad biologisk mångfald – behöver. Kollagren får stanna i marken, och skogen får fortsätta vara ett hem till det myller av liv den är. Om inte skogen får stå kvar kommer det även gå ut över oss människor, vi är beroende av biologisk mångfald och ett beboeligt klimat för att överleva. Det är alltså liv som står på spel, säger Lina Burnelius.

Skogsfrågan i rampljuset

– Att de här orden faktiskt handlar om mig gör mig både glad och stolt. Men främst blir jag glad varje gång skogsfrågan får hamna i rampljuset. Det förtjänar den, och framtida generationer och det myller av liv, som är beroende av att våra gammelskogar får stå kvar, säger Lina Burnelius, som är ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace i Sverige.

LÄS MER: Fler trähus ska bidra till fossilfritt samhälle

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen