Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 18 oktober 2019

Limträförsäljningen ökar trots minskat byggande

Den gröna omställningen med miljösmartare konstruktionsmaterial börjar ta fart. Trots minskat byggande och en dämpad konjunktur, ökar limträförsäljningen.

 Byggansvariga har blivit bekvämare med att räkna på trä till stora projekt, anser Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.
Byggansvariga har blivit bekvämare med att räkna på trä till stora projekt, anser Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på Svenskt Trä. FOTO: Sören Håkanlind

Svenska limträtillverkare levererade över 68 000 kubikmeter limträbalk och pelare under årets första nio månader. Jämfört med samma period 2018 är det enligt ett pressmeddelande från branschorganisationen Svenskt Trä en ökning med över 8 procent. Projektbalk som säljs till stora byggen, står för närmare 60 procent av den totala volymen, lagerbalk som säljs via bygghandeln har resterande 40 procent.

Projektbalk ökat mest

Projektbalk har ökat med över 10 procent jämfört med de tre första kvartalen förra året.

– Det tyder på att professionella kalkylatorer och projektansvariga har blivit bekvämare med att räkna på trä i flervåningshus och stora projekt som sporthallar och andra samlingslokaler, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Under samma period har lagerbalk ökat med närmare 6 procent.

Intresset för trä växer

– En del av ökningen beror på det växande intresset för att bygga i trä, särskilt bland yngre. Det tyder på att den här målgruppen tagit till sig limträets klimat- och kvalitetsfördelar, säger Johan Fröbel.

Den period som stod ut mest under tredje kvartalet var september. Då nosade limträtillverkarna på nya rekordnivåer. Månadens totala försäljningsvolym landade på 9 265 kubikmeter, endast 265 kubikmeter från rekordmånaden september 2016.

Lokalbyggandet ökar

Enligt Prognoscentret AB, som tittat på utvecklingen av byggandet 2019–2021, kommer bostadsbyggandet fortsätta att falla, men byggandet av lokaler att öka.

– Det ska bli intressant att se hur det påverkar siffrorna. För projektbalk som har en stark ställning i lokalsegmentet kan det betyda ytterligare en sving uppåt, säger Johan Fröbel.

LÄS MER: Rekordorder till Martinsons

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen