Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 2 maj 2019

Letar granbarkborrar med satelliter

LESSEBO

Alla metoder testas för att upptäcka granbarkborreskador i ett tidigt skede. Sveaskog är först ut i landet med att ta satellitbilder till hjälp.

 Det gäller att vara snabb och effektiv för att stoppa granbarkborrarna säger Kjell Gustavsson och Johan Ekenstedt på Sveaskog.
Det gäller att vara snabb och effektiv för att stoppa granbarkborrarna säger Kjell Gustavsson och Johan Ekenstedt på Sveaskog. FOTO: Marie Henningsson

– Att vara snabb och effektiv är nyckeln till att rädda så mycket virkesvärde som möjligt, säger Kjell Gustavsson, produktionschef Sveaskog.

Oro för torr vår

Skogssverige håller andan. Om våren och försommaren fortsätter att vara varm och torr finns det risk för att angreppen under 2019 blir sex gånger så stora som under 2018 då det enligt Skogsstyrelsens uppskattning förstördes cirka 3-4 miljoner kubikmeter skog.

Olika tekniklösningar testas för att hitta angreppen snabbt. Det senaste är att använda sig av satellitbilder. Tidigare försök har visat att det varit svårt att få fram tillräckligt bra bilder, men en ny IT-lösning gör det möjligt att peka ut områden där skogen är angripen.

Ser trädkronornas vitalitet

– Tillsammans med IT-företaget Sogeti har vi utvecklat en metod att hitta granbarkborreangreppen med hjälp av satelliter. Genom att följa förändringar i vitaliteten i trädkronorna så kan man hitta angreppen och göra något åt dem, säger Johan Ekenstedt, tekinikspecialist på Sveaskog.

Gul pixel visar angrepp

Johan Ekenstedt har en läsplatta i handen och visar en karta över det områden där vi står. En gul pixel på kartan och vi får veta att det finns ett angrepp just där.

 En gul pixel på kartmaterialet visar var det finns granbarkborreskador.
En gul pixel på kartmaterialet visar var det finns granbarkborreskador. FOTO: Marie Henningsson

Fördelen med att använda sig av satellitbilder är att man ser skogen ovanifrån och hinner se angrepp tidigare än om man ska inspektera till fots eller från bilväg. Med satellitbilder kan man scanna av stora områden, vilket man ju kan även med helikopter men då till en betydligt högre kostnad.

Följa upp med drönare

– Det bästa är att först titta på satellitbilden och konstatera var angreppen finns. Därefter kan man till exempel flyga över med en drönare för att få en tydligare bild, säger Kjell Gustavsson.

Sveaskog anammade möjligheterna att leta granbarkborrar med hjälp av satelliter. Men kampen mot granbarkborren är branschgemensam.

Hoppas på samarbete

– Vi känner ett ansvar för att driva det här, men förhoppningsvis får vi till ett samarbete inom branschen om detta, säger Kjell Gustavsson.

LÄS MER: Skadedjur och stormar gav fler avverkningsanmälningarLRF Premium. Här jagas barkborrar med drönareRekordtidiga svärmningar för granbarkborrar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen