Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 13 januari 2019

Läsarna: Det här användes verktyget till

I Land Skogsbruk nummer 52/01 2018 efterlyste Gunnar Widaeus hjälp med att få veta vad det var för skogsverktyg han hade. Sedan dess har svaren har vält in – och nu vet vi.

 Gunnar Widaeus mätverktyg heter "Christens höjdmätare" och var vanligt förekommande i skogen in på 1960-talet, skriver flera av Land Skogsbruks läsare.
Bild 1/4 Gunnar Widaeus mätverktyg heter "Christens höjdmätare" och var vanligt förekommande i skogen in på 1960-talet, skriver flera av Land Skogsbruks läsare. FOTO: Gunnar Widaeus
 Christens höjdmätare
Bild 2/4 Christens höjdmätare FOTO: Gunnar Widaeus
 Christens höjdmätare.
Bild 3/4 Christens höjdmätare. FOTO: Gunnar Widaeus
 Christens höjdmätare.
Bild 4/4 Christens höjdmätare. FOTO: Gunnar Widaeus

Läsaren Gunnar Widaeus hade hittat ett slags mätverktyg som det stod ”Skogs- och flottningsmateriel AB” på ena änden. Men vad det användes till visste han inte och tog därför hjälp av Skogsbruks läsare. Gensvaret har varit enormt!

Höjdmätare

Klart är att det handlar om höjdmätningsinstrumentet ”Christens höjdmätare” som användes tillsammans med en stång/stav för att mäta höjden på stående träd.

Staven mot trädet

Flera förklaringar om hur verktyget ska användas har ni läsare också bidragit med. Så här skriver Lars-Olof Perttu: ”Staven ställs mot ett stående träd och därefter tar man verktyget på bilden och håller det på utsträckt arm och går så långt från trädet att man kan syfta in staven vid referensmarkeringarna på verktyget”.

Skala på verktyget

Han fortsätter: ”Stavens nedre ände vid nedre “hacket” på verktyget och övre änden vid referensmarkeringen som normalt är något nedanför mitten på verktyget. Trädets höjd avläses därefter på en skala på verktyget där trädets topp sammanfaller med en höjdmarkering på verktyget”.

Suunto ersatte

Tidigare skogsyrkesläraren Bruno Davidsson skriver att verktyget användes flitigt in på 1960-talet och ersattes efter hand av Blume-Leiss höjdmätare och senare av Suunto. ”Båda dessa höjdmätare hade som en av fördelarna att man slapp att släpa omkring på en fem meter lång stång”.

Har du också ett skogsverktyg du undrar över? Mejla red@landskogsbruk.se

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen