Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 9 maj 2019

Larm om invasiv ekorre – sköts direkt

Den fruktade sibiriska jordekorren har synts i skånsk skog. Då arten är mycket invasiv – och riskerar tränga undan andra djur – så avlivades djuret knappt ett dygn efter att första larmet kom.

– Vi försöker vara snabba, säger viltexpert Nils Carlsson på länsstyrelsen i Skåne.

 Invasiv jordekorre påträffad i Torups bokskog.
Invasiv jordekorre påträffad i Torups bokskog. FOTO: Jörgen Nilsson/Länsstyrelsen Skåne

I måndags kom larmet om att sibirisk jordekorre synts till i Torups bokskog utanför Malmö. Länsstyrelsen tittade på bilden av det randiga skogsdjuret – sedan valde man att agera direkt.

”Då har vi mördarsnigeln”

Efter snabb kontakt med Naturvårdsverket avlivades djuret mindre än 20 timmar senare, berättar Nils Carlsson för TT.

– All internationell erfarenhet och forskning visar samma sak, säger han och fortsätter:

– Man ska inte vänta och vara senfärdig för då har vi mördarsnigeln – som var snabbare än svenska staten.

Äter upp fågelägg

Ekorren, som lever naturligt i centrala Ryssland och är en av de 49 arter som klassats som invasiv i EU. I Sverige kan den bland annat att tränga undan häckande fåglar genom att äta upp deras ägg. Djuret riskerar även att bli en ordentlig smittspridare av borrelia på grund av de många fästingangrepp som den vanligtvis drabbas av.

– På en del ställen blir det också så att det blir problem med fruktodlingar. De är många och allätare och äter det vi odlar, säger Nils Carlsson.

Finns i Danmark

Det finns inga ytterligare rapporter om andra jordekorrar i Torup. Hur jordekorren hamnat där, i bokskogen, är högst oklart. Enligt länsstyrelsen kan det handla om ett övergivet husdjur. Ytterligare larm om sibirisk jordekorre har dock inkommit till länsstyrelsen – då från Abbekås som ligger flera mil från Torup. Något fynd där har inte kunnat verifieras.

– Det är bara ett tips. Vi har kameror uppe men har inte lyckats fånga något på bild.

Finns i Danmark

Sibirisk jordekorre är vanligare på andra sidan sundet. I Danmark finns en växande population – liksom i Belgien, Tyskland och en rad andra europeiska länder där den orsakar skada.

Nils Carlsson välkomnar nu tips från allmänheten och vädjar samtidigt till djurägare att ta ansvar, även i de fall man tröttnat på sitt djur.

– Släpp inte ut husdjur i naturen.

Fakta: Sibirisk jordekorre

En av de 49 arter som klassats som invasiv i EU.

Lever naturligt från centrala Ryssland och österut till Kina och Japan samt i Mongoliet och Korea.

Jordekorren har etablerat sig i ett antal europeiska länder redan och i Belgien är den redan så talrik att den orsakar skador på andra arter.

Jordekorrar äter bland annat fågelägg och är en effektiv spridare av borrelia och kan också göra stora skador i fruktträdgårdar.

Källa: Länsstyrelsen Skåne

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen