Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 20 juli 2018

Lantbrukare kraftsamlar för att evakuera djur

Om vinden vänder kan djur behöva evakueras från brandområden med kort varsel. Då måste organisationen fungera.

- När elden tar fart nere i en dalgång och går upp mellan bergen är det som en eldkvast, säger Per Olsson, Sune Olssons Åkeri AB i Järvsö.

 Per Olssons familjeåkeri har transporterat djur i det brandhärjade området sedan 1950-talet. Det ger lokalkännedom och en kunskap om var det finns tomma ladugårdar.
Bild 1/2 Per Olssons familjeåkeri har transporterat djur i det brandhärjade området sedan 1950-talet. Det ger lokalkännedom och en kunskap om var det finns tomma ladugårdar. FOTO: Per Olsson
 150 grindar ligger staplade på skidstadion i Sveg, ytterligare 50 finns i Lillhärdal. Ett hägn på 60 hektar och 80 hektar inhägnat bete erbjuds av bönder som är redo att hjälpa till om djur måste räddas undan bränderna.
Bild 2/2 150 grindar ligger staplade på skidstadion i Sveg, ytterligare 50 finns i Lillhärdal. Ett hägn på 60 hektar och 80 hektar inhägnat bete erbjuds av bönder som är redo att hjälpa till om djur måste räddas undan bränderna. FOTO: Per Olsson

I tisdags deltog han i flytten av 50 dikor och kalvar hos Mikael Jonasson i Härjeåsjön i Härjedalens kommun. På onsdag förmiddag var Lillhärdal hotat, en dryg mil därifrån, med drygt 300 djur på olika gårdar.

Då insåg åkaren Per Olsson i Järvsö att det krävdes beredskap och en organisation för att en eventuell evakuering skulle lyckas.

– När det brann i Västmanland såg jag att det verkade vara en väldig röra. Folk skickade lastbilar hit och dit och man visste inte vilka djur man skulle prioritera, säger Per Olsson.

Stort gensvar på sociala medier

Han gick ut på sociala medier och efterlyste djurgrindar, som samlades upp och förvaras på skidstadion i Sveg. Gensvaret blev stort. Arbetet utfördes med hjälp av bland annat hemvärnet och kommunens frivilliga räddningsgrupp. Lantmännen maskin i Östersund lejde lastbil för flytt av grindar från Östersund till Sveg.

– Sedan hade jag många lantbrukare som lastade sina grindar ute på gårdarna och kom med släpvagnar.

Nu finns 150 grindar redo i Sveg, ytterligare 50 i Lillhärdal och 50 i ett hjorthägn i Vemhån, som också kan användas vid en evakuering. Ett inhägnat bete på 50 hektar står redo att ta emot djur i Leksand. 200 ensilagebalar finns att tillgå om djur måste släppas där det inte finns beten.

– Vi har betydligt bättre förutsättningar att klara en evakuering nu. Som jag såg det hade vi minst ett dygns göra för att klara av att evakuera Lillhärdal. Den tiden finns inte om elden hade vänt.

Ändras snabbt

Under fredagen är Per Olsson redo att transportera 24 kvigor från byn Gåssjön i Jämtlands län, men läget ser något stabilare ut på morgonen och djurägaren Anders Hedberg avvaktar.

Per Olsson menar att det för djurens del brinner i rätt områden där det mest är skog. Samtidigt vet han att det snabbt kan förändras. Med egna ögon såg han hur elden vid Kårböle i Ljusdals kommun tog fart på måndag eftermiddag. Han satt i bilen för att hämta ett slaktlass.

– Det var tre rökpelare när jag såg det första gången. Sen körde jag 21 minuter tills jag såg det andra gången. Då var hela berget övertänt.

Därför anser han inte att faran är över, även om det på fredag förmiddag inte finns några besättningar som är direkt hotade.

– Det är ett så fruktansvärt stort område och allt hänger på vädret.

LÄS MER: ”Det är som att vara i en krigszon”LÄS OCKSÅ: Här ställer lantbrukarna upp för att stoppa bränderna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen