Lantbrukare hejdade brandens framfart med gödseltunnor
Med hjälp av vattenfyllda gödseltunnor bekämpade lantbrukare en brand på ett tio hektar stort område utanför Limmared i Tranemo kommun under tisdagskvällen.
– Där syns det igen att räddningstjänsten har en jätteresurs i lantbruket, med de tunnorna vi har, säger Christian Olsson på Maskinring Sjuhärad.
Det var på tisdagskvällen som en markägare utanför Limmared norr om Gislaved kontaktade Christian Olsson och sa att cirka ett tio hektar stort område stod i brand. Han är själv bonde, men jobbar som affärsområdesansvarig på Maskinring Sjuhärad, som redan har ett etablerat samarbete med räddningstjänsten.
– Jag ringde då till inre befäl, och sa att vi var beredda att åka ut, men eftersom de inte hade någon uppfattning om läget just då, så vågade han inte säga om de behövde hjälp eller inte. Jag sa då att vi skulle åka ut på markägarens begäran; han har ju 400 mjölkkor och vi ville ju hjälpa till att skydda hans egendom, berättar Christian Olsson.
Gjorde viktiga punktinsatser
Det tyckte räddningsledaren lät bra, så Olsson och hans kollegor körde ut med 5-6 gödseltunnor för att hindra att branden spred sig.
– Vi släckte rishögar och bevattnade kanten av begränsningslinjen. Sen var det en halmlada som brann, som vi dränkte med vatten för att förhindra gnistbildning. Hade vi väntat på besked vet man ju inte vad som hade kunnat hända.
Kan spruta vatten 60 meter
Med speciella brandrör kopplade till tunnorna, som rymmer mellan 15-25 kubikmeter, kan vattenstrålen nå 60 meter in i skog och mark, vilket är ett väldigt effektivt sätt att begränsa branden. Tunnorna kan fyllas på 2-3 minuter, och tömmas nästan lika snabbt.
– Det är fruktansvärda volymer man kan häva ut på kort tid. Vi körde intensivt i fyra timmar i går och i natt och vattnade för fullt på våra flanker. Det var många kubik som åkte ut där, säkert 2000 kubikmeter vatten. Där syns det igen att räddningstjänsten har en jätteresurs i lantbruket, med de tunnorna vi har.
Viktigt att räddningstjänsten har kontroll
Christian Olsson säger sig dock ha full förståelse för att räddningstjänsten inte kan ge snabbt besked om vilken hjälp som behövs.
– Dom måste skaffa sig en bild över läget och ha styrning och kontroll över detta. Det går inte bara att kasta in resurser hursomhelst – det skulle bli rena vilda västern. Räddningstjänsten är ju ansvarig för släckningsarbetet och vill förstås inte att folk åker in ”hey baberiba” och ska släcka.
– Det är därför Maskinringen har samarbetet med räddningstjänsten. När de har bestämt något så kommunicerar man ut det till oss och ser till att rätt resurser är på rätt plats. Det är ju heller inte meningen att vi ska ge oss in i brandfronten med gödseltunnor, utan vi ska lägga begränsningar och göra punktinsatser.
Rädd för att det ska flamma upp igen
Just nu är det förhållandevis lugnt, men oron finns för att det ska blossa upp på nytt.
– Det blåser fruktansvärt mycket i dag, den värsta dagen hittills i år. Det är så torrt i markerna nu, i och med att det inte börjat växa och att vi har haft mycket nattfrost i april. Växtligheten har inte skjutit fart, utan det är mycket fjolårsgräs och träden har knappt fått löv. Så allt brinner oerhört lätt.
Christian Olsson hoppas därför på att väderprognoserna om regn till helgen kommer att stämma – både för grödornas skull och mot brändernas spridning.
LÄS MER: Gödseltunnor redo för skogsbränderLÄS MER: Skogsentreprenörer en del av lösningen mot skogsbränder
Kommentarer
Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.