Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 1 augusti 2018

Länsstyrelser stoppar vildsvinsjakt med hund

Allt fler länsstyrelser stoppar vildsvinsjakt med hund, eller uppmanar jägarna att låta bli sådan jakt. Orsaken är torkan och värmen som stressar både hundar och vilt.

FOTO: Istock

Länsstyrelsen i Halland och Kalmar har helt stoppat vildsvinsjakt med hund, på grund av torkan och värmen. I Halland gäller förbudet fram till 20 augusti. I Kalmar gäller förbudet även jakt med hund på älg och sträcker sig fram till den 30 september, skriver Svensk Jakt. Tidigare har även länsstyrelsen i Blekinge infört förbud mot vildsvinsjakt med hund under de tre första veckorna i augusti.

Värme och påfrestningar

I normalfallet blir det tillåtet att använda hund vid jakt på vildsvin och grävling efter den 1 augusti. Förbudet beror på att jakt i värme kan leda till stress och påfrestningar för både hundar och vilt. Länsstyrelsen i Kronoberg väljer att uppmana jägare att undvika jakt med hund på vildsvin.

– Att använda löshund på ett olämpligt sätt, till exempel under dagar och kvällar med höga temperaturer, kan bryta mot bestämmelser i både jaktlagen och djurskyddslagen. Länsstyrelsen uppmanar därför jägare att i första hand använda hunden som ett hjälpmedel för att skydda gröda mot skada av grävling och vildsvin, i de fall då det bedöms som nödvändigt och endast då vädret och andra omständigheter inte innebär att viltet kan utsättas för onödigt lidande, uppmanar länsstyrelsen i Kronoberg i ett pressmeddelande.

Fler länstyrelser avråder

Ett antal länsstyrelser har uppmanat jägare att undvika att jaga med hund under augusti, vilket gäller Västmanland, Stockholm, Södermanland och Uppsala, skriver SVT Nyheter. Fler länsstyrelser kan komma att fatta liknande beslut och besluten kan förkortas eller förlängas beroende på vädret.…

Generellt finns en paragraf i jaktlagen om förbud mot att orsaka djur onödigt lidande. Länsstyrelserna har med stöd i den paragrafen utfärdat ett förbud för att klargöra vd som gäller. Något förbud mot vildsvinsjakt utan hund finns däremot inte.

LÄS OCKSÅ: Dramatisk ökning av antalet viltolyckor

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen