Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 20 september 2019

Länsstyrelsen: Vi skulle ha agerat annorlunda

Det är runt bordet hemma hos Ragnhild Ivarsson Walther som de här diskussionerna förs. Här förklarar Ulrica Swärd, funktionschef på länsstyrelsens naturvårdsenhet, länsstyrelsens agerande.

 Skötselplanerna för naturreservat kan komma att skrivas om.
Skötselplanerna för naturreservat kan komma att skrivas om. FOTO: Privat

– Endast en procent av granskogen i Östergötland finns i reservat. Vi bedömer att det lokalt finns en risk med att låta granbarkborreangripen skog stå kvar, men inte ur ett landskapsperspektiv, säger Ulrica Swärd.

”Skulle agerat på annat sätt”

För varje skyddat område finns det skötselplaner och beslut för vad länsstyrelsen får göra.

– Vad vi kan göra är att söka dispens från dessa och när det gäller det här naturreservatet så kan vi i efterhand säga att vi skulle agerat på annat sätt men att vi fattade beslut utifrån då rådande omständigheter.

Gran kan få avverkas

Åsikterna skiljde sig om hur man ska agera vad gäller granbarkborrar i naturreservat. Men man enades om att en framkomlig väg kan vara att skriva in i skötselplaner att gran ska kunna få avverkas vid extrem granbarkborresituation.

– Det kommer jag att ta upp med Naturvårdsverket redan nästa vecka, sa Ulrica Swärd.

Söka dispens

Länsstyrelsen sa också att man var beredd söka dispens för att få avverka nyangripna granar i det aktuella reservatet i Sätra om det bedöms som en lämplig åtgärd efter samråd med Skogsstyrelsen.

Vad gäller ersättningar är det en fråga som Södra driver i kontakter med politiker.

LÄS MER: Skogsägare kräver ersättning efter barkborreangrepp

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen