Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 september 2017

Länsstyrelsen lovar tydlighet

Där betesskadorna är stora ska älgstammen sänkas. Länsstyrelsen i Västra Götaland lovar att vara tydligare med att älgskötselområdena ska ta hänsyn till Äbin när de lägger sina treårsplaner.

– I de områden där det är högt betestryck måste vi gemensamt försöka sänka älgstammen. Det finns lokala variationer som det är svårt för oss på länsstyrelsen att känna till. Därför är den lokala förankringen i älgförvaltningen så viktig. Det är viktigt att älgskötselområdena gör sina älgobservationer och spillningsinventeringar. Tillsammans med Äbin blir det en indikation på hur älgstammen utvecklas, säger Johan Larsson, viltenheten.

Stammen ska sänkas vid stora skador

Länsstyrelsens roll är att godkänna älgskötselområdenas skötselplaner, ge tilldelningar till licensområden samt vara rådgivande till älgförvaltningsgrupper och älgförvaltningsområden. Det är älgförvaltningsgruppen som tar fram en förvaltningsplan för hela förvaltningsområdet.

– Det tas fram många skötselplaner i länet. Vi ska försöka bli bättre och tydligare med att kommunicera att stammen ska sänkas om det är stora betesskador, säger Johan Larsson.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen