Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 december 2017

Länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt på Tyresta-vargen

Från och med i dag gäller skyddsjakt på den så kallade Tyresta-vargen enligt ett beslut från Länsstyrelsen i Stockholm. Boenden i området är lättade över beskedet.

 Bilden har ingen koppling till den aktuella vargen.
Bilden har ingen koppling till den aktuella vargen. FOTO: Mostphotos

I dag har Länsstyrelsen i Stockholm beslutat om skyddsjakt på den så kallade Tyresta-vargen i Södertörn strax söder om Stockholm.

Vargtiken har rört sig i området sedan i juni i år och sedan dess har ungefär 400 rapporter om observationer av varg inkommit till Länsstyrelsen.

Har blivit allt mer oskygg

Många som sett vargen säger att den är oskygg och rör sig nära människor och i tätbebyggt område. Länsstyrelsen konstaterar också att vargtiken blivit allt mer nyfiken och rört sig ännu närmare människor under den tiden den funnits i området.

– Vargens förändrade beteende, tillsammans med den oro som många i området känner, gör att vi nu inte ser någon annan lämplig lösning än att besluta om skyddsjakt, säger Mia Olausson, naturvårdschef vid Länsstyrelsen Stockholm i ett pressmeddelande.

Boenden i området lättade

Pia Alpmark som bor i området blev lättad när hon hörde nyheten om skyddsjakten. Hon mötte den själv bara för ett par dagar sedan.

– Innerst inne är jag lättad. Varghonan har ett beteende som inte går att förena med människan i tätort, säger hon.

Läs mer: Hon fångade Tyresta-vargen på film

Skyddsjakten är tillåten från i dag, den 6 december 2017, till och med den 28 februari 2018.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen