Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 15 mars 2019

Landshypoteks medlemmar får dela på 138 miljoner

Jord- och skogsägare som är delägare i Landshypotek Bank föreslås få en utdelning om sammanlagt 138 miljoner kronor efter den ekonomiska summeringen av 2018.

 Per Olof-Hilmér, ordförande Landshypotek Ekonomisk Förening.
Per Olof-Hilmér, ordförande Landshypotek Ekonomisk Förening. FOTO: Landshypotek Bank

Landshypotek Bank ägs via Landshypotek Ekonomisk Förening av drygt 39 000 medlemmar verksamma inom jord- och skogsbruk och är Sveriges nionde största bank. Utifrån medlemmens insats i föreningen och det resultat som banken gör får medlemmarna en årlig utdelning.

Motsvarar 8 procent

I samband med presentationen av årsredovisningen för 2018, föreslår styrelsen en utdelning på totalt 138 miljoner kronor. Det motsvarar 8 procent i utdelning på medlemsinsatsen.

Beslut i frågan fattas av föreningsstämman som äger rum i april.

”Långsiktiga ägare”

”Vår bank behöver fortsätta växa och utvecklas. Vi bedömer och balanserar utdelningsnivån med det kapital som behövs i den utvecklingen. Vi får nu en god utdelningsnivå, men också möjligheter till tillväxt. Vi är långsiktigt ansvarsfulla ägare utifrån att det behövs en bank för jord- och skogsägare på svensk bankmarknad”, säger Per-Olof Hilmér, ordförande Landshypotek Ekonomisk Förening, i ett pressmeddelande.

Mest pengar till Skåne

Den största summan går enligt förslaget till Skåne, 22,7 miljoner kronor. Därefter följer Mälarprovinserna, 21,3 miljoner kronor.

På Gotland föreslås jord- och skogsägarna få dela på 4,1 miljoner kronor.

Läs mer: Landshypotek bank vill dela ut 153 miljonerLandshypotek bank ökar omsättningen

Relaterade artiklar

Till toppen